26 декември 2013 г.

Събор на Пресветата Владичица Богородица

"Дойдете да възпеем Спасителевата майка, която и след раждането пак се оказа Дева!"

Братя и сестри,

Деня след светлото тържество, след Рождеството на Спасителя Христа, Църквата прославя небесната владичица, Майката Божия – Пресвета Дева Мария.
Нека, след като прославихме Родилия се Спасител, да прославим и онази, която го роди. Пресветата Владичица Богородица е най-великата ни помощница в духовния ни живот, тя носи на света онази светлина, която нейният Син Христос Бог ни остави. Тя е велика молитвеница за християнския род, именно чрез нея е слязъл на земята Синът Божи, за да се удостоим, чрез нея, да се издигнем към Небесния ни Баща.
Днес, именно е редно да прославим Майката на Иисуса, да я възвеличим, да я похвалим за великото дело, което пое на своите плещи, а именно да роди и отгледа неизреченното Слово. 

Майката Божия е толкова велика, че дори Англите са по-ниско от нея пред Бога. Както Църквата я определя: „Тя, казва Църквата е, по-почитана от Херувимите  и несравнимо по-славна от Серафимите”, представете си само. Майката Божия – Мария, дъщерята на Йоаким и Анна е станала по-славна от Серафимите, по-славна е от онези, които предтоят първи сред ангелите пред Бога, които са огнеобразни, защото непосредствено предстоят пред Този, за Когото се пише, че е огън, който изгаря. По-почитана е от Херувимите, които предстоят в неизказана светлост повече от другите по-нисши чинове ангели, винаги сияещи със светлината на богопознанието, със знанието на тайните Божии и дълбината на Неговата премъдрост, сами просвещавани и просвещаващи другите.
Именно от тези ангелски чинове, които са първите пред Бога, Майката Дева Мария е по-славна и по-почитана. Предтавете си само... Толкова е обикнал Бог човека, че чрез Майката Божия е дал възвръщане, защото Св. Отци на Църквата определят Христос като нов Адам, защото първия Адам изпадна в грях и бе изгонен от Рая, и за да бъде въздигнат обратно бе обещан нов Адам, който е Христос Бог, който ще го изведе от ада и ще му дарува отново вечния живот в Рая небесен. Майката Божия, определят св. Отци, е втора – нова Ева, чрез която е дошло спасението. От първата Ева, дойде греха, а от втората спасението на човечеството.

Братя и сестри,

Днес, когато прославяме Майката на Иисуса е редно да я похвалим с чудни думи, с думи на признателност, на вяра и любов към нея, към нашата пречиста Майка. Да кажем всички: „Дево, Създателя и Твореца на всички Родила, ти имаш неизречима сила, мощ непобедима и спасяваш тези, които при тебе идват с вяра и затова към тебе зовем: Помогни ни, Владичице на света!
Владичице, провали битката на невидимите врагове мислени, които нападат напразно сърцата ни и дари ни с мир и с божествена тишина, та весело да те възпяваме!
Ти си Надежда на безнадежните, Помощница на бедните, на плачещите. Утешение, на съгрешаващите. Очищение, на заблудените. Ръководителка, на болните Лечителка и на падащите Изправяне!
Марийо Дево, Чиста и Благословена, която единствена прекрати проклятието, паднало върху всички, с апостолите, мъчениците и пророците заедно, моли Излезлия от твоята утроба да спаси душите на тези, които те възпяват!” Амин.

Автор: Ангел Карадаков
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.