27 април 2014 г.

Неофициален ли си, не съществуваш?

Днес, след дълга и мъчителна и неравностойна борба с една не толкова силна по рода си и изобщо неофициална па макар и за такава да се представя страница, ни напусна групата "Неврокопска епархия - духовен живот, новини, идеи."
Нейният таен създател, който тайно я направи и тайно я изтри. Не знаем защо. А и не се питаме, може би повече факта, че една наистина добра група я няма, няма я, защото мнозина се обявиха против ентусиазма на автора й, на администраторите, абе изобщо на всичко. Някои, които искат всичко да минава през монопола на Църковната машина. Ние от "Добротолюбие" харесвахме тази група, защото тя намери своя достоен митрополит в лицето на Неврокопския митрополит Серафим (за разлика от друга една, която все още търси такъв). Ние също успяхме да си откраднем и описанието на тази група. Публикуваме го, за да видите борбата на създателя й, за това, че не искаше нито да бъде официална нито да бъде представителна. Групата бе на миряните и може би точно, защото бe на тях, бе изтрита, бе премахната. Защото, нали знаете, миряните са хората, на които не може да се довери нищо. Та ето ви и описанието:

Групата е създадена с цел оформянето на един събирателен, комуникативно отворен пункт в социалната мрежа, който да представя наедно новини и събития от духовно-просветната дейност на Неврокопска епархия и в частност на Неврокопски митрополит Серафим, както и с цел споделяне на идеи за доразвиване и увеличаване на тази дейност, за добротворчество и благовестие.
Групата е създадена по идея и желание на миряни от Неврокопска епархия и не е представителна за св. Неврокопска митрополия и за Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим.
Отговорност за публикациите и коментарите в групата носят единствено техните автори и по никакъв начин не могат и не трябва да се приемат като официални за Неврокопска митрополия.
Сега, когато групата я няма, можем да кажем, че тя за кратко се превърна в събирателен пункт в социалната мрежа, тя успешно представи събитията от духовно-просветната дейност на Митрополит Серафим. В нея участваха над 500 души, които заедно споделяха и сформираха добри и иновативни идеи за развитието на епархията, па макар и от погледа миряни. Самата група бе създадена по желание на миряните, защото искаха и те да участват в живота на епархията, но явно бяха принудени да отстъпят пред един не толкова известен официоз, който освен да затормозява и отблъсква хората, прави и друго мачка и унищожава, защото хората от това ги е страх, от официоза.
Групата никога не е била, а и вече няма и как да стане представителна за Неврокопска епархия или там за светата Митрополия, а отговорността за коментарите и публикациите поемаха лично хората, които са ги сложили без да се крият и спотайват, за разлика пак от тази същата официално, може би неофициална страница, зад която не се знае кой стои. 
Дано, онези, които принудиха  създателя на групата, със своето нехайство и нежелание за общуване, да я премахне  да са доволни. Така благодарение на тях 500 души останаха лишени от духовната връзка с Неврокопска епархия, защото мнозина от участниците в нея не са в България и тази група бе за тях връзката с родното и милото, с детството и вярата. 
А за онези от вас, които от нас разбират за това, че групата е премахната нека да знаят, че вече няма да я има, поне така ни увери нейният създател. Нека още да знаят, че има и друга, с големи букви написана: ОФИЦИАЛНА... от нея да черпят информация за това, което се случва, па макар и със закъснение. Радвайте се и се веселете, защото голяма ще е вашата награда за това, за дето унищожихте една от добрите групи в социалната мрежа.
Ние  от блог "Добротолюбие" изказваме своите лични съболезнования към онези, които участваха в групата, защото наистина бе хубава, но вече я няма...
Тъжното обаче е, че някъде там, някой се опитва до контролира и интернет пространството. Някой, някъде се е поставил в центъра на случващото се, заради една единствено дума, ОФИЦИАЛНА. Все пак без значение дали с благословия или не православно-църковните групи, блогове и сайтове са създадени с една цел – разпространение на Божието слово. Места, на които се говори за Бог, св. Отци и учението на Църквата,  по един по-опростен начин, така че да достигнат до сърцата и умовете на хората по-лесно и по-разбираемо. Да отговарят на времето, в което живеем, а не да бъдем «мрачните» богослови. Да бъдем по-усмихнати, по-ведри и по-единни. Дълбоко вярваме, че всички ние, не официалните го правим в името на вярата. В името на нашето спасение и любовта ни към Бог. 
 Интернет е пространство на всеки един от нас, свободно пространство, в което има място за всички, а изборът е само и единствено на читателя.

Бог да бъде с вас, с нас и с онези, които ни мразят.

Екип на блог "Добротолюбие".



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.