9 април 2014 г.

Софийска епархия с нов викарен епископ.

На днешното си заседание Св. Синод на Българската Православна Църква определи Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий да бъде новият викарен епископ на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит. 
Браницки епископ Григорий (Цветков) е роден на 19 септември 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града. През 1995 г. завършва двугодишния паралелен курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” в София. Приема монашески постриг на 17 ноември 1996 г. в Хаджидимовския манастир ”Св. Георги” от Неврокопския митрополит Натанаил, който му дава и името за монашеското житие - Григорий.
На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах. Заради монашеското послушание и усърдие е възведен в архимандритско достойнство на 21 декември 1998 година. През 1999 г. се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет "Каподистрия". С благословението на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил преминава на послушание в Софийска епархия, в която от 1 ноември 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

След като бива ръкоположен в Троянския манастир,  той става втори викарий на Софийска епархия. След скандал в Троянската Св. Обител, св. Синод освободи от длъжност тогавашния игумен Деволски епископ Теодосий и назначи за игумен Браницкия епископ Григорий. 
Епископ Григорий е добре познат в църковните среди в Софийска епархия и днешното решение на Св. Синод зарадва много от духовниците и  миряните в Софийската епархия.
Пожелаваме на новия викарен епископ, Бог да му дарува много сили и добро служение на Божията нива в Софийска епархия. На добър час.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.