20 юни 2014 г.

Обръщение на Патриарх Неофит и на митрополит Йоан по повод жертвите от пороя в гр.Варна.

По повод наводненията и жертвите, в страната на официалния сайт на Св. Синод и на сайта на Варненска Митрополия бяха публикувани обръщенията на Негово Светейшество Патриарх Неофит и на Варненския Митрополит Йоан. Публикуваме и двете обръщения.

Във връзка с проливните дъждове и наводненията във Варна и областта, предизвикали материални щети и взели човешки жертви, на днешното си редовно заседание Светият Синод на БПЦ - пълен състав изготви текст и изпрати до областния управител и кмета на Варна следното съболезнователно писмо:
Светият Синод на Българската православна църква во главе с Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с тревога и отеческа болка прие вестта за бедствието, връхлетяло Варна и епархията, причинило много материални щети и взело безценни човешки жертви.
Като изразяваме най-дълбоко съчувствие към близките на загиналите и всички пострадали от наводненията, молим Бога, в Чиято власт са природните сили, да прояви Своята велика милост към Своите създания, да утеши скърбящите, да заличи причинените рани и щети със Своята любов и да запази от всяко зло и напаст българския народ!
Призоваваме свещенослужителите на Българската православна църква и православните християни с непоколебима вяра в Премъдрия Божий промисъл, милост и любов да отправят молитви за жертвите на наводнението, техните близки и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната поддръжка и помощ на всички пострадали.

Преседател на Светия Синод на БПЦ-БП

НЕОФИТ,

Патриарх Български

***


"От все сърце отправяме непрестанни молитви към Всеподателя Бога да приеме в селенията на праведните душите на загиналите наши братя и сестри. На техните близки да даде утешение позовавайки се на св. ап. Павел да бъдем Господни и в смъртта: „Знаем, че когато земното наше жилище, тая хижа, се разруши, ние имаме от Бога дом на небесата, жилище, неръкотворно, вечно" (II Кор. 5:1).

На ранените и пострадалите, призоваваме Божията милост и утеха в този труден момент, както от наше име, така и от името на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и Митрополит Софийски, и досточтимите архиерей-членове на Св.Синод.

Нека в тези дни изпълнени с печал да се обединим в надеждата, която при никакви страдания, нито самия гроб, ще ни даде утеха чрез вярата в Христа Иисуса.

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.