24 юли 2014 г.

Не меси хляб в неделя.

Покойната сестра Ранджия от село Велика Сугубина, майка на покойния монах Митрофан от Хилендар, разказа как една неделя отишла на гости у свои роднини в село Слатина.
Домакинята, за да нагости по-добре своята роднина, решила да омеси погача. На Ранджия, която била благочестива жена, Бог отворил духовните очи и тя видяла как изпод ръцете на нейната роднина в тестото се влачи жива змия. Тя гледала изумено и просто не вярвала на очите си.

Спомнила си, че това е последица от греха, че такава работа се върши в неделя, и чакала какво ще се случи накрая. След като била омесена, погачата била сложена в пещта да се изпече. През това време сложили обяд и когато погачата била изпечена, я разчупили и раздали по парче на всички, които присъствали на обяда. Сега Ранджия във всяко парче от печената погача видяла змия, а в парчето на домакинята – главата на змията. Тя не искала да вкуси от своето парче погача, а поискала от вчерашния хляб, докато всички присъстващи изяли своите парчета с удоволствие.
* * *
Всеки грях, и насън, и наяве, се явява във вид на змия, защото всъщност произлиза от онази проклета змия, която примамва целия свят в прегръдките си. И с всичко, което приготвяме за ядене в неделя, всъщност ядем змии в този свят, а те ще ни ядат там, когато отидем при тях в ада.
Това важи и за жените, които точат кори в неделя, или правят нещо от тесто. Неделята и празниците ни освобождават от всяка телесна работа, и ни заповядват да се молим на Бога, да четем за Бога, да пеем за Бога и да извършим някое добро дело в името на Бога.


Автор: Схиархимандрит Гаврило Димитриевич

Превод от Сръбски: Татяна Филева
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.