31 август 2014 г.

Архиерейско богослужение по повод празника на манастира "Св. Богородица Спилеотиса"

На 31 август Православната Църква  възпоменава полагането на Честния Пояс на Св. Богородица.
По стара местна традиция християни от близо и далеч се събират в китния и много древен манастир "Св. Богородица Спилеотиса" край гр. Мелник. Тази година обаче поради ремонтни дейности, непозволяващи отлужване на св. Божествена Литургия, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. Тайнство Евхаристия в храм "Св. Антоний Велики" в гр. Мелник. Храмът, построен през  1765 г., е един от множеството храмове, показващи голямата духовна висота на някогашния гр. Мелник, който освен търговско, е бил и духовно средище. От местните хора църквата се нарича „Свети Андон” и е единственият храм в България, който носи името на Св. Антоний. Сред християните от Неврокопско този храм е известен и с чудодействието на иконите си, които дарявали изцеление на страдащи от душевни болести, които идвали с вяра и молитва за спасение.

Богослужението в храма оглави Епархийският Архиерей. Той съслужи със свещеници от Санданска духовна околия.  В края на св. Божествена Литургия митрополит Серафим разказа историята на пояса на Св. Богородица, за неговото пребиваване в манастира на "Св. Богородица Спилеотиса" и за радостта от това, че поясът на Майката Божия е пребивавал и в българските земи, в пределите на Неврокопска епархия. 
След края на Св. Литургия бе извършен и водосвет. След като водата бе осветена, Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим отново поздрави благочестивите християни, дошли, за да участват молитвено в св. Лутиргия. Осветени бяха и хлябовете донесени от християните.
Манастирът "Св. Богородица Спилеотиса" е известен сред местното население като "Св. Зона". Основан е от деспот Алексий Слав в далечното начало на XIII век, и получава статут на "царски" манастир през 1220 г. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Разрушаван е три пъти и три пъти е възстановяван. Местното предание разказва, че тук за кратко е пребивавал и честният пояс на св. Богородица за това и до днес на празника "Полагане честния пояс на св. Богородица" в манастира се раздават дълги червени конци, символизиращи нейния пояс. Християните ги взимат за благословение на семействата си.







 Снимки: Красимир Петров
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.