17 ноември 2014 г.

За еволюционната теория

Какви безсмислици се преподават в училищата по наше време за теорията на Дарвин и пр.! Самите учители не вярват на това, което преподават, но все пак го казват, защото искат да омърсят умовете на младежта, за да я отдръпнат от Църквата и Христос.  Един човек ми каза: „Да кажем, че пръста съдържа различни вещества и микро-елементи, които Бог е взел за да създаде човека…“ „Искаш да кажеш,“ отговорих аз, „че ако тези елементи не бяха съществували Господ Бог не би бил способен да създаде човека? Наистина би било прекалено трудно за Него, нали?“ „Е, не можем ли да кажем,“ продължи той, „че Той е взел някои неща от маймуните и ги е подобрил?“

 „Да не казваш,“ отговорих аз, „че Бог не е способен да създаде нещо перфектно – човека, нещо за което Той отделил цял ден? Че му е било нужно да взима части от други живи същества? Също така, учените не приемат изцяло нашето родство с маймуните. Хората вече са били на луната, какво са направили маймуните? През всички тези години, еволюирали ли са маймуните поне до степента да съградят колело или поне скейтборд? Виждал ли си някога маймуна на скейтборд? Естествено, можеш да го научиш как да кара скейтборд, но това е коренно различно…“ Но както и да е, човекът не се предаваше. Продължаваше да твърди: „Нека да предположим това,“ или „нека да предположим онова…“ На края възразих: „Спри да предполагах и не казвай нищо, поне тогава ще бъдеш по-сигурен.“
          Еволюционната теория се преподаваше един път от университетски професор. Веднъж му казах: „С време и правилни грижи, растението зелен боб ще стане по-добър зелен боб, а домат, по-добър домат. По този начин, ако храниш и се грижиш за една маймуна, тя ще стана просто една по-добра маймуна. Няма да стане човешко същество. Ако преместиш един бял човек в по-топъл климат, може би тенът му ще се промени до някъде, но той все пак ще си остане бял човек.“ Нека също се сетим, че Христос е бил роден от човешко същество, от Майката Божия! Трябва ли да мислим, че Неговите предшественици са били маймуни? Какво богохулство! И най-лошото, е че те не се усещат, че когато преподават такива неща, те всъщност богохулстват! Хвърлят камък и не се обръщат да видят колко глави са наранили. Единственото което чуваш от тяхна страна е: „Моят камък го хвърлих по-далеч от този на този човек.“ Само това правят в днешно време; сравняват се кой е способен да хвърли камъка си по-надалеч, без да се грижат колко глави ще изпотрошат с тези хвърляния.
          - Отец, някои хора вярват че тези теории ще помогнат на някои Марксисти да се присъединят към Църквата.
          - Е, може би няколко Марксиста ще го направят от начало. Но след това ще направят партия и ще се почне със заповедите: „От толко до толко ще се ходи на църква; от толкова до толкова нямате право. Сега ще се прави това, сега онова.“ Ще почнат да издават заповеди спрямо всичко. А накрая ще кажат: „Кой ви каза, че има Бог?  Няма такъв! Свещениците се гаврят с вас, лъжат ви.“ Точно това ще стане. Марксистите ще използват тези добронамерени християни, за да постигнат целите си. Но има и някои Марксисти, които може би ще се покаят, и ще станат добри християни. Тези, които от начало нямат намерение да се смирят няма никога да го направят.

Автор: Старецът Паисий Светогорец
Превод от Английски: Георги Германов

Из: With pain and love for Contemporary Man – ELDER PAISIOS OF MOUNT ATHOS SPIRITUAL COUNSELS I 

*Молим при използване на текста да посочите първоизточника: Блог Добротолюбие - http://dobrotoliubie.blogspot.com/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.