21 декември 2014 г.

Петиция на православни християни за правилното използване на християнските символи

Изображение на Православен храм върху капаци на отпадни шахти, поставени в една от ремонтираните отсечки на Околовръстното шосе в София, смути десетки православни християни и духовници, които организираха и своя петиция. В нея те казват: "Като вярващи християни сме притеснени от зачестилата напоследък употреба на християнски символи и образи на места, където тяхното приложение е твърде неуместно, а и говори за проява на лош вкус. Един такъв пример е използването образа на Православен храм, на чиито купол е св. Кръст Господен на шахтите по пътната настилка на територията на град София, върху наскоро ремонтирано трасе от околовръстното шосе, в частта му "Южна дъга", финансирано по оперативните програми на Европейския съюз.  Срещу монтираните масивни, специално изработени капаци на ревизионни (отходни за отпадъчните води) шахти с изобразен върху им Православен храм със светия Кръст християнската общност в България изказва своето силното недоумение и възмущение...Смятаме тези шахти за кощунство и издевателство над чувствата на вярващите християни и за опит за поругаване на Светата ни Църква... 
Оставаме с надеждата, че с общи усилия, милеейки за народа си ще успеем в това начинание и ще пресечем тези непристойни и оскърбителни за вярата ни практики, като бъде взет под внимание нашият призив от отговорните за това институции. Склонни сме да мислим, че всичко това е направено неволно и поради незнание, но и се чувстваме длъжни в същия момент да реагираме на подобни прояви, съгласно призива на св. апостол Павел: "Братя, и да падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с дух на кротост, като се пазите да не би и вие да бъдете изкушени."(Гал.6:1). Независимо от мотивите за случилито се не бива забравяме и че  "...Бог поругаван не бива... "(Гал.6:7)." Петицията е адресирана  до Агенция "Пътна инфраструктура" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството на РБългария, Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет на РБългария, до кмета на Столична община и до Епархийския съвет на Софийска Св. Митрополия на БПЦ-БП. Към момента петицията е подписана от над 190 души, които с имената си са застанали зад инициативата православните-християнски символи да бъдат използвани правилно. Петицията е подписана и от не малко духовници. Писмото и самата петиция може да видите тук.



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.