26 декември 2014 г.

Събор на Св. Богородица в Петрич

 По повод празника Събор на Св. Богородица,  Св. Литургия в Катедралният храм на гр. Петрич - "Св. Успение Богородично", бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. С Епархийския архиерей съслужиха иконом Ангел Кочев, архиерейски наместник на Петричка духовна околия, свещеник Михаил Хаджииванов и дяконите Филип Михайлов, Димитър Сарадинов и Никола Чопаков. В края на Св. Евхаристия митрополит Серафим се обърна към събралото се множество с тържествено слово (може да видите по-долу). С благодарно сърце и благодарствени слова се обърна към Неврокопския митрополит и Архиерейския наместник на Петрич - иконом Ангел Кочев, който каза, че хората с искрена благодарност посрещат Негово Високопреосвещенство в Петрич. Помоли го, в своите молитви дядо Серафим да не забравя и Петричани, като винаги се моли за доброто и просперитета на този регион от Богохранимата Неврокопска Епархия. След словата бе раздадена и нафората.  На утрешния ден - Стефановден, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим ще възглави Св. Литургия в гр. Якоруда.


Слово на Неврокопския митрополит Серафим по повод Събора на Св. Богородица

Велико е тайнството на Христовото пришествие в света и на Неговото въплъщение и въчеловечаване. Ангелът, който се яви да извести първо на пастирите за родилия се Син Божи, Спасител на света, възвести, че това е голяма радост и то радост за всички човеци - за всички онези, живели преди идването на Христос с вяра, надежда, очакване и упование в Неговото идване и спасението, което Той ще извърши, а още по-голяма радост е за всички, които са живели по времето на Христос, а и след Него, та до ден днешен и до свършека на света. Защото ние сме в това благодатно време, когато бидейки съпричастни на тази радост, ако ние сами желаем, можем да станем съпричастни на спасението, което Господ Иисус Христос дойде да извърши в света със Своето раждане, със Своя живот, със Своите страдания на Кръста, със Своята смърти и със своето Възкресение.
Днес честваме паметта на онази най-свята жена - във всички добродетели и с всичко най-свято украсена, която Господ изнамери за съвършена измежду всички човеци и избра нея, за да изпълни Своя благ промисъл и да приеме чрез нея човешкото естество от Св. Дева и Богородица Мария. 
Днешният ден е събор на Св. Богородица, защото, не само тя е била в пряка връзка със спасителното дело на Господ Иисус Христос, но и всички онези нейни сродници, които, знаем, са били с нея там, където се е родил Христос; били са заедно с нея, когато пак по известяване от Божия Ангел са се отправили в Египет, за да се спаси младенецът Христос от избиването, което Ирод предприема на всички младенци в околността на Витлеем. Всички онези близки на Св. Богородица и близки по земен, човешки род на Спасителя, на Иисуса Христа честваме днес, а именно най-напред родоначалника на този царствен род, от който произхожда Св. Богородица, - св. Пророк  и цар Давид, честваме и св. Йосиф Обручник и неговите синове – Йосиф, който е бил неин сродник и става неин съпруг, обручник, а всъщност пазител на нейното девство, на нейната чистота и е неин помощник във всички трудности и нужди, които е имала тя в живота. Всички Христови сродници заедно със Св. Богородица са днес пред нашия духовен взор. Да отправим почитта си към тях и празнувайки днес славното Христово раждане, да се вгледаме и в тези свети образи, най-святата измежду които е Св. Богородица въобще за всички времена и измежду всички човеци. 
Днешният ден ни говори, че след като Господ Иисус Христос предпочете нея, за да взаимства човешко естество, защото беше съвършена в светостта и добродетелния живот, то за да бъдем и ние духовен дом на Господ Иисус Христос, на Отца и Св. Дух заедно с Него, то и ние трябва да подражаваме на тая добродетелност, която Господ Иисус Христос чрез своите св. Заповеди ни каза, че очаква от нас. И това е всъщност пътят, по който можем наистина да достигнем състоянието да бъдем синове Божии и богове по благодат, и по този начин да бъдем съпричастни на това спасение, заради което дойде в такова крайно смирение Господ Иисус Христос. 
По молитвите на Св. Богородица, св. цар Давид, св. Йосиф Обручник и на всички техни сродници, които са били заедно и при раждането, и в трудностите при избиването на младенците, и в отглеждането на младенеца Христос, Господ да ни удостои да изживяваме с пълна радост това Негово идване в света, да ни удостои да се украсяваме с техните добродетели и да се стараем, доколкото имаме сили и възможности, дадени от Бога, да подражаваме на този свят и добродетелен живот, с който са се украсили тези св. Божи угодници, праведници. И така наистина в нас да стои Господ, да дойде у нас, да вечеря с нас, да остане до нас и ние с живота си, разбира се, да се стараем да го задържим при себе си и тук, в този свят на скърби и страдания, заедно с Христа в сърцата си да придвкусим радостта от вечния живот в Неговото Царство, радостта от избавлението, което Господ ни дава и от всички онези духовни блага, за които на човек и на ум не е идвало, и които човек няма как да опише и изрече.
Честито на всички Светлото Христово Рождество!
Пожелавам на всички наистина да бъдете дом на Господа Иисуса Христа. Божията милост да бъде с всички нас и с всички около нас! Господ да благослови и настъпващата 2015 г., да въздаде мир по целия свят и да го запази, за което ние усърдно трябва да се молим; да ни избави от бедствия, страдания и скърби, каквито през изминаващата вече 2014 г. никак не бяха малко; да ни дарува духовен разум, та да приемаме с духовна разсъдителност, с благодарност и с вяра в Неговия промисъл всичко онова, което Той ни изпраща с грижа за спасението ни, но очаква и нашето съдействие и нашата воля да склоним именно към това спасение, което Господ иска да устрои за всеки един от нас. 
Нека да е мирна, да е благословена и благодатна Новата 2015 г., още веднъж Честито Рождество Христово. Божието благословение да бъде над всички вас!

















Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.