6 януари 2015 г.

Хроника на Богоявленските чествания в страната

Празникът Богоявление, един от най-честваните празници в България, бе отбелязан с тържествени празнични Литургии и водосвети в цялата страна. В почти всички градове в страната след Св. Литургия, по стара българска традиция, мнозина се хвърлиха в ледените води, за да извадят от там Кръста Господен. Представяме ви и хрониката на днешния празник в страната:
София: Негово Светейшество Патриарх Неофит възглави Св. Литургия в Храм-паметника „Св. Александър Невски”. След Св. Литургия Патриарх Неофит извърши и традиционния Богоявленски водосвет и благослови бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. Патриарх Неофит се обърна към събралия се народ с призив, за повече мир и спокойствие в страната ни. На Водосвета присъстваха и Президентът на РБългария Росен Плавнелиев, кметът на столицата Йорданска Фандъкова и др. държавници.

Пловдив: Св. Литургия и Богоявленският водосвет бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в съслужение с викарния му епископ Арсений Знеполски. 33-годишният Пламен Павлов, военослужещ в 68-а бригада Специални сили, грабна кръста на Богоявление в Пловдив. Общо 60 мъже участваха в тазгодишното „хвърляне” за Кръста Господен. Митрополит Николай благослови народа, като пожела дълги години да се събират и да честват празника на Богоявлението, празника на Кръщението Господне на Йордан.

Гоце Делчев: Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим оглави Св. Божествена Литургия и празничния водосвет в центъра на епархията. Това е първото честване на Богоявление в Гоце Делчев на новоизбрания Неврокопски митрополит. Митрополит Серафим освети и бойните знамена на ГПУ-Гоце Делчев и на офицерите и сержантите от запаса и резерва, а в богоявленския военен парад в гр. Гоце Делчев участие взеха духовият военен оркестър и военослужещи от поделението в Благоевград. Кръстът бе хванат от 21-годишният Васил Зинков. На военните, на жителите на града и на местната управа дядо Серафим с благослов пожела здраве и благополучие, доброта и вяра.

Варна: Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи празнична Св. Златоустова Литургия и богоявленски водосвет в катедралата във Варна. 21-годишният Тодор Дамянов се пребори за кръста във Варна тази година. 42-ма участници се включиха в надпреварата за разпятието. Най-младият от тях е на 14 години, а най-възрастният - на  74. Митрополит Йоан освети и бойните знамена, както и знамената-светини. Той благослови дошлите хора, като им пожела Богоявленската радост да не намалява в сърцата на вярващите.

Русе: Русенци посрещнаха Богоявление със Св. Литургия, оглавена от Русенския митрополит Наум, с който съслужиха духовници от града. Водосветът и хвърлянето на кръста в  крайдунавската епархия бе оглавен от митрополит Наум. 26-годишният Светлозар Савов беше щастливецът, който пръв достигна хвърления от митрополит Наум Богоявленски кръст във водите на Дунав. Общо 13 бяха смелчаците, които се престрашиха да влязат в студените води на Дунава. Русенският архиерей освети и знамето на русенския гарнизон.

Видин: Св. Литургия бе предстоявана от Видинския митрополит Дометиян в съслужение с неговия викарий Белоградчишки епископ Поликарп и духовници от епархията. Богоявленският водосвет бе отслужен от викарния епископ, който след края на водосвета пожела от името на Видинския митрополит Дометиан здраве, сили и всичко онова, от което хората имат нужда за спасение. Кръстът бе хванат от 33-годишния Пламен Георгиев, който заедно с още 21 души се хвърли в ледените води на край дунавския град.

Враца:  Викарийният епископ на Врачанския митрополит Калиник Киприян възглави Св. Божествена Литургия и Богоявленския водосвет във Враца. На Св. Богослужба молитвено присъства и Врачанският митрополит Калиник. Траянополският епископ Киприян освети и бойното знаме на поделението във Враца. 33-годишният Петър Костов извади кръста от река Лева край Враца, заедно с него се хвърлиха още десетина мъже, които впоследствие се хванаха и на хоро в ледените води на реката.


Плевен: Свещеници от Плевен с благословението на митрополит Игнатий отслужиха св. Божествена Литургия и Богоявленски водосвет в Плевен. Кръстът бе хванат от 27-годишният Венислав Тодоров. На  Богоявленския водосвет бяха осветени знамената на плевенските военни формирования, ВВУБ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, на Клуб "Традиция" - Плевен, Дружеството на военноинвалидите и на Асоциацията на Сухопътните войскина военно-патриотичните съюзи.

Велико Търново: Великотърновският митрополит Григорий оглави Богоявленския водосвет и ocвeти вoдaтa oт Влaдишкия мocт, от него и хвъpли кpъcтa. Къcмeтлията  тaзи гoдинa е 31-гoдишният Емил Михайлов. Митрополит Григорий ocвeти и бoйнитe знaмeнa нa Нaциoнaлния вoeнeн yнивepcитeт, нa Облacтнaтa и Общинcкaтa opгaнизaции нa Съюзa нa oфицepитe и cepжaнтитe oт зaпaca и peзepвa. Той пожела на всички здраве и много успехи. 

Бургас: Сливенският Митрополит Йоаникий възглави Св. Литургия и Богоявленския водосвет в гр. Бургас, Сливенска епархия. 34-ма бяха смелчаците, които скочиха в морето, кръстът хвана 17-годишният Георги Готев от Бургас. Най-младият от участниците беше на 16, а най-възрастният - на 58 г.  Митрополит Йоаникий пожела здраве и много духовни сили на младежа, на хората пожела дълги години да се срещат и да празнуват Кръщението Господне. Сливенският митрополит Йоаникий освети и бойните знамена на войските от Бургаски гарнизон.

Стара Загора: В Стара Загора Св. Литургия и Богоявленският водосвет бяха извършени от духовници от града с благословението на митрополит Галактион. Предстоятелят на църквата „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ в Стара Загора, в съслужие със свещеници от града отслужиха водосвет и осветиха бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 – Стара Загора, и 24 620 – село Свобода. Кръстът бе хванат от 27-годишният Християн Смолев.


Силистра: Богоявление бе посрещнато тържествено и в Силистра. Там Доростолският митрополит Амвросий отслужи Св. Божествена Литургия и възглави Богоявленския водосвет в Катедралния храм "Св. ап. Петър и Павел". Богоявленският кръст бе уловен от 37-годишният Светлин Иванов, който за 14-та поредна година улавя Кръста Господен. Митрополит Амвросий отправи призив към хората, като каза: "да се очистим от лошото, което е в нас".

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.