9 януари 2015 г.

Нова книга: "Във вихъра на един свят, който се променяше"

Книгата "Във вихъра на един свят, който се променяше" е издание на Неврокопска Св. Митрополия. Това е първо издание на книгата на български език, посветена е на блаженопочившия Неврокопски митрополит Натанаил, във връзка с изминаването на една година от неговото преставяне в Господа. Книгата е уникална по своята същност, защото разказва за живота на свещеномъчиници, пострадали заради Христа. Книгата разкрива достойния живот на обикновени хора, свещеници и селяни преминали тежки изпитания, които не желаели да поддържат политическото противопоставяне налагано във времето, в което живеели, а именно - на безбожната атеистична власт. Св. Свещеномъченици да канонизирани от Украинската Православна Църква - Московска Патриаршия. "Един от участниците  в описаните събития - Виктор Киранов е свещеник, потомък на стар български род, преселил се в Таврия... Интересното в житейския път на отец Виктор е, че следствие на революцията и идеологията на комунизма, претърпява същите скърби, преследвания и изпитания, каквито претърпяват неговите предци свещеници." Поводът за превода и за изданието на книгата на български език  е благословението на блаженопочивия Неврокопски митрополит Натанил, който е имал за цел отправянето на послание към християните в страна ни, с цел да се дадат образци на подражание, каквито несъмнено са новомъчениците от Бердянск. 
Публикуваме малка част от невероятната и изключително полезна книга:
Мирна е кончината на йерей Александър Илиенков. Той е изпратен в Соликамския трудов лагер, където смирено, с истинско християнско мъжество понася всички скърби и лишения. Йерей Александър Илиенков умира на 14 март 1942 г. През това време дъщеря му е в германски лагер. Без да знае нищо за съдбата на баща си, на 13 срещу 14 март тя сънува, че на небето разцъфтява красив пролетен цвят и от него се появява ликът на Спасителя, а до него - баща й, коленопреклонно молещия се свещеник Александър с дълга пусната коса в сини свещенически одежди с преливащи се червено-розови отблясъци. И една година по-късно, когато се връща в Русия, тя научава, че датата на бащината й смърт е същата като на видението в лагера.



Св. Новомъченици от гр. Бердянск, молете Бога за нас!

Свещеномъченик Михаил Богословски
Свещеномъченик Виктор Киранов - българин
Свещеномъченик Александър Илиенков

Преводач от руски: Татяна Балова
Преводач от гръцки: Евгения Комарова - Кавилова
Издава Неврокопска св. Митрополия

Книгата може да бъде намерена в църковните магазини и книжарници. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.