6 февруари 2015 г.

4000 християнско опълчение е формирано да се бори с ИД в Северен Ирак

Хиляди иракски християни са се стекли в редиците на християнското опълчение в страната и се обучават за борба с Ислямска Държава в Северен Ирак.
Силите за защита Ниневийската равнина наброява 3000 мъже-християни, на които предстои военно обучение, а други 500 вече са в тренировъчни лагери. Опълчението е основано от една иракска политичеса партия – Асирийско Демократично Движение.

Други 500 доброволци от опълчението вече са разпределени в Асирийските села в северен Ирак. По-голямата част от тези села бяха пленени от ИД миналото лято. От тогава около 30 000 християни са напуснали Ниневийскиата равнина заради настъплението на джихадистите.
В изявление от миналия ноември на Американската Месопотамска Организация, чиято цел е да подкрепя опълчението,  се казва, че основната мисия на опълчението е „да защити останалите незавладени Асирийски земи от нападения на ИД“, а сетне „да освободи Асирийската родина“ от хватката на радикалните ислямисти.
Джон Майкъл, асириец-британец, който живее в Ирак, разказва пред „Католик Херълд“: „Това е последната ни позиция, ако тя падне, тогава с Християнството в Ирак е свършено.“ От религиозното издание допълват, че опълчението получава средства от асирийската диаспора в страни като САЩ, Австралия, Швеция, а американска компания за сигурност обучава доброволците.
Според експерта Саджад  Джиад създаването на опълчението изпраща важно съобщение на ИД, че тези малцинства няма да допуснат територията им да бъде отнета без съпротива: „Също така за местните е важно да покажат на ИД, че няма да позволят демографските промени в района да останат завинаги.“
Джиад допълва: „ Асирийците си искат земята обратно и подобно на туркмените и язидите ипращат същото послание: „Ще се завърнем и няма да оставим селата, градове и културата ни да бъдат унищожени. Искаме да се върнем в домовете си и няма значение пред какво ще се изправим, ние искаме да се бием и да си върнем всичко.“ Мисля, че това е положително послание за цялата нация“
Миналата година, ИД завладя най-големият християнски град в Ирак – Каракош, принуждавайки десетки хиляди да напуснат домовете си. Християнските градове Тал Каиф, Бартела и Карамлеш също бяха завладени от ислямистите. Приблизително 100 000 християни са изселени в полу-автономния район Кюрдистан в Северен Ирак заради ИД.
Автор: Джак Мур
Превод от английски: Божин Дончев

Източник : http://myocn.net/
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.