13 април 2015 г.

Проведе се литийно шествие с иконата на Св. Богородица в Бачковския манастир

И тази година се проведе традиционното литийно шествие в Бачковската св. Обител. Шествието, което се извършва всеки втори ден от Възкресението Христово е с над 700-годишна традиция. Тази година на шествието бе носено копието на иконата, на Св. Богородица, тъй като обковът на оригиналната икона подлежи на реставрация в момента. 
В литийното шествие се включиха стотици вярващи и множество духовници. Шествието бе водено от Месемврийския епископ Яков и архимандрит Симон, игумен на Св. Обител. Тази икона е една то 20-те икони на Св. Богородица, за които се смята, че са рисувани по живия модел на самата Майка Божия. 

Всяка година иконата бива изнасяна от манастира, а крайната цел е Клувията на 6 км нагоре - там, където според легендата е била открита от две овчарчета през 1604 година. Силна светлина между скалите ги заслепила и когато се покатерили, открили иконата в една от каменните ниши. Там, продължава легендата, тя е била скрита от монасите, за да се спаси от турските набези и опожаряванията на манастира. 

Св. Предание разказва, че иконата е нарисувана от св. Ев. Лука, който е изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата св. Богородица. Иконата е подарена на манастира от двама грузински монаси - Атанасий и Октамир през 1311 година. През 1819 година тя е обкована в сребърна ризница.

Снимки: Тема daily


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.