5 май 2015 г.

Празнични богослужения по повод празника на Св. Георги в страната


Софийска епархия
Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит ще възглави св. Божествена литургия в храм „Св. Георги Победоносец” (на петте кьошета) намиращ се на бул. „Патриарх Евтимий“ № 90. В съслужение с Негово Светейшество ще бъде и Преосвещеният Тивериополски епископ Тихон, който е и патриаршески викарий, и председател на църковното настоятелство на ПКСХП „Св. Александър Невски“. Св. Литургия ще започне от 9 часа.

Неврокопска епархия
Неврокопският митрополит Серафим ще възглави всенощно бдение и св. Божествена Литургия в епархийския Хаджидимовски манастир „Св. Георги Победоносец”. Той ще бъде в съслужение с Тесалиотидски митр. Тимотей, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител и игуменът на манастира „Св. Дионисий Олимпски” архимандрит Максим. Бдението ще започне в 20 ч. Сутринта св. литургия ще започне в 8 ч.
Видинска епархия
Видинският митрополит Дометиан ще отслужи св. Божествена Литургия в с. Василовци, Ломска духовна околия там ще извърши и обновление на енорийския храм "Св. Георги Победоносец", който бе ремонтиран по програма Мярка 322. В селото има два храма носещи името на св. Георги. Старият храм е от 17 в., а новият, в който ще бъде отслужена и светата Литургия е от 20 век.
Белоградчишкият епископ Поликарп, който е и викариен епископ на Видинска св. Митрополия ще служи в храм "Св. Георги", с. Антимово, Видинско. След тържествените богослужения ще има и курбани за здраве и благословение на вярващите.
Русенска епархия
Русенският митрополит Наум ще възглави св. Божествена литуригя в храм „Св. Георги Победоносец” в гр. Русе. Св. Литургия ще започне от 9 часа в богослужението с митрополит Наум ще съслужат духовници от града и гости от Румъния.
Варненска и Великопреславска епархия
Варненският митрополит Йоан ще възглави св. Божествена Литургия в Зографския манастир „Св. Георги Победоносец” в св. Гора, Атон. Богослужения по повод празника ще има във всички храмове във Варна.
Пловдивска епархия
Пловдивският митрополит Николай ще възглави св. Божествена литургия в храм Св. Благовещения, Асеновград. След св. Литургия ще бъде направено традиционното литийно шествие с чудотворната икона на св. Богородица умиление до Бачковския манастир.  
Ловчанска епархия
Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи св. Божествена Лигургия в храм „Св. Георги Победоносец” в гр. Етрополе. Св. Литургия ще започне от 9 часа.
Врачанска епархия
Траянополският епископ Киприян ще възглави св. Литургия в храм „Св. Георги Победоносец”, гр. Мездра. Св. Литургия ще започне в 9 часа с викарния епископ на Врачанска митрополия ще съслужат храмовото духовенство и духовници от града.
Западно и Средноевропейският митрополит Антоний ще възглави св. Литургия в храм „Св. Георги Победоносец” (Ротондата в София). Св. Литургия ще започне в 9 часа. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.