11 юни 2015 г.

Литийно шествие с иконата на св. Богородица "Достойно есть" се състоя в София

Вечерта преди празника на чудотворната икона на Божията Майка „Достойно есть”, за първи път се извърши литийно шествие с благодатния й образ, изписан на чудотворната икона от Буховската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".
Празникът започна с тържествена вечерня пред храм „Св. Петка Самарджийска”, след което,в определеното за това време, духовници, певци, иподякони и миряни понесоха иконата към храм "Св. св. Кирил и Методий". След като християните пристигнаха в храма, там бе продължена вечернята, като в нея бе включен и акатист на св. Богородица „Достойно есть”.
Вечерното богослужение възглави свещеноиконом Ангел Ангелов, който в края на богослужението каза: „Тази вечер стана нещо необикновено, тази вечер е необикновена, защото всеки от нас понесе знамето ни – иконата на Св. Богородица с надежда, че ще преодолеем трудностите, скърбите, несгодите.
Онова, на което се надяваме  е св. Богородица, защото светът от нея придоби възможността да достигне до Бога, а Бог да го обожи, да стане човекът бог по благодат... Странно събитие беше тазвечерното, хората незнаещи за литийното шествие се кръстеха, други искаха да се допрат до иконата, а трети бяха безразлични и виждайки това си спомням думите на апостол Павел, който казва: „смятат ни за измамници, но ние сме истинни, за непознати, а сме добре познати; смятат ни за умиращи, а ето, живи сме; наказват ни, ала не могат ни умъртви; огорчават ни, а ние винаги сме радостни; бедни сме, а мнозина обогатяваме; нямаме нищо, а всичко притежаваме (2 Кор. 6:8-10)... Чудна беше тази вечер, вечер която ще остане в сърцата ни. До година отново да се съберем, да направим шествието отново. Това е и целта на Църквата – да създава традиции. Честит празник!”.

Иконата, която днес мина покрай Римокатолическата катедрала, джамията и синагогата е копие на автентичната икона на Божията Майка "Достойно есть", която се намира в Света гора. Изработена е специално за християните от Бихово от атонски монаси и е осветена в руския манастир "Св. Пантелеймон" на Атон.

С помощта на Божията майка стават чудеса - излекувани са болни, семейства са се сдобили с дългоочаквани рожби. По традиция в утрешния ден ще бъде отслужена св. Литургия в храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в град Бухово.


Снимки: Тихомира Методиева, Topnovini.bg
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.