16 юни 2015 г.

Синодът на Гръцката православна църква: Йогата е абсолютно несъвместима с православната вяра

Светият синод на Гръцката православна църква излезе с изявление по повод провъзгласения от ООН "Международен ден на йогата", който ще се отбелязва ежегодно на 21 юни, съобщава сайтът  Седмица.Ru.
В тази връзка, синодът на Гръцката църква "в контекста на уважението към свободата на вероизповеданията, която е конституционно гарантирана в Гърция, но изхождайки от съображенията на пастирската отговорност, с цел избягване създаването на атмосфера на религиозен синкретизъм", напомня на православното паство, че "йогата е фундаментално учение на религията на индуизма, има различни школи, течения, направления и тенденции и не представлява вид фитнес".
По тази причина "йогата е абсолютно несъвместима с нашата православна християнска вяра и няма място в живота на християните", се казва в изявлението на Синода, цитирано от агенция Romfea

Превод: Биляна Гълъбова
Източник: http://www.pravoslavie.ru
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.