8 юни 2015 г.

Събор на неделните православни училища в Неврокопска епархия

Неделните православни училища в Неврокопска епархия отбелязаха края на учебната 2014/2015 година. На специално устроената ежегодна среща в центъра на епархията – гр. Гоце Делчев, се събраха ученици от всички краища на диоцеза. С благословението и в присъствието на Неврокопския митрополит Серафим всяко от училищата представи празнична програма. А в семинарни занятия децата споделиха знания и умения в различни по вид забавни и полезни занимания с християнска тематика. Кулминационен момент на събора на неделните училища бе общото съпреживяване на отслужената от Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим св. Божествена литургия.
Десетки детски гласове, вдъхновено изричащи Символ верую, огласиха храм „Успение Богородично”. Неврокопският митрополит Серафим се обърна отечески към децата и им напомни, че великата радост от благодатта на Св. Дух я има единствено в Църквата и че извън Църквата няма спасение. „Всичко онова, което днес ние, православните християни, имаме като учение на Църквата, като богослужение, като песнопения, като икони и украси на храмовете, всичко това е изпълнение на онова присъствие на Св. Дух, което напътства и ръководи вярващите в Църквата чрез установения ред, чрез установената йерархия и установените правила още от светите апостоли, от техните приемници - светите отци, и най-вече от Свещеното писание, от самите слова на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.” – каза дядо Серафим
 „През изминалата учебна година и вие бяхте под ръководството на Светия Дух, и вие получавахте от Него благодатни сили, за да може да изучавате, да възприемате и да запомняте онези спасителни истини на нашата вяра, които са най-здравата и най-сигурната основа в живота на всеки един човек. Без да познаваме вярата си, не можем да я прилагаме в живота си и няма да получим плодове от тази наша вяра, нито ще принесем плодове на Господнята нива. Така че нека Св. Дух да ви укрепява, да ви напътства, да ви умъдрява винаги, не само през учебните дни, но и през ваканциите, и през всички дни на вашия живот да изучавате и да преживявате истините на нашата вяра. И тази вяра да стане светлината на вашия живот и на вашите дела, на вашите отношения с ближните, със семейството, с приятелите ви. Въобще тъй да свети светлината ви пред човеците, както казва Господ Иисус Христос, че като видят вашите добри дела, да прославят името Му, да прославяме всички заедно Небесния наш Отец.
Нека тази радост, която Св. Дух дарява на вярващите в Църквата, да изпълва и вашите сърца. И онова, което през изминалата и през предходните учебни година сте усвоили по вероучение, пазете като най-драгоценно съкровище в сърцата си и го споделяйте с онези, с които общувате, за да може да се изпълнява и днес чрез вас онова, което Господ Иисус Христос заповядва на апостолите - да идат и да научат всички народи; да бъдете и вие благовестници на словото Божие.
Приятна и радостна ваканция, през която да намерите много начини, чрез които да проявите своята любов към Бога и към ближния и да приложите много от онова, което сте научили в Църквата и в уроците по вероучение. Щастлива ваканция, бъдете живи и здрави и нека Божието благословение да бъде над всички вас!” благослови Неврокопският митрополит Серафим.

Всички деца от Неврокопска епархия ще имат нови срещи в името на Христа на традиционните летни православни лагери в Хаджидимовския манастир „Св. Георги Победоносец”, които стартират този месец.

Снимки: Красимир Петров









Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.