10 юли 2015 г.

В Пловдив ще посрещнат мощи на Св. Димитър Солунски

В навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” - 16 юли, християните от Плавдивска епархия ще посрещнат частица от мощите свети Великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Мощите идват по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Светинята ще бъде донесена от архимандрит Атинагор, протосингел на Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон на 16 юли в 17.30 ч. в пловдивската катедрала „Света Богородица”, от където ще тръгне литийно шествие със светите мощи до митрополитския храм „Света Марина” . В митрополитския храм ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ. От 18 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен и през нощта.

На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия от Пловдивския митрополит Николай, митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.
На 17 юли вечерта светите мощи на св.вмчк Димитрий Солунски Чудотворец ще бъдат отнесени обратно в епрахията, от която са донесени.

На всеки богомолец ще се подарява икона с образа на св. Димитрий Мироточиви и памук, осветени на светите мощи.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.