10 юли 2015 г.

Патриарх Неофит се срещна с посланика на Палестина и с представители на Асоциацията на българските училища в чужбина

Две срещи на високо ниво се състояха днес в сградата на Софийска св. Митрополия. Негово Светейшество Софийският митрополит и Патриарх Български Неофит се срещна с посланика на Палестина в България д-р Ахмед Ал Мадбух и Представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.
Посланик Мадбух сподели пред Негово Светейшество, че палестинците съжителстват мирно помежду си без да различават хората според тяхната религия, че считат вярата за личен въпрос, който касае отношението на човека към Бога.
 Като каза, че Палестина в продължение на векове е била символ на мира, на мирното съжителство между хората от различни вероизповедания, посланикът на Палестина изрази пред Негово Светейшество тревогата си от нарастващото насилие в Близкия Изток. За посланик Мадбух „всяко използване на религията за всяване на омраза и противопоставяне е опасно” и това, което върши т.нар. Ислямска държава няма нищо общо нито с вярата, нито с родолюбието, а това е тероризъм срещу човечността.
„Да са благословени усилията ви за въдворяване на мир във вашата родина и блага воля между човеците” – благопожела Патриарх Неофит и отправи думите с които Господ Иисус Христос е поздравил учениците си след славното си Възкресение - „Мир вам!”. В хода на разговора Светейшият патриарх Неофит каза още, че Светите земи винаги са били притегателно място за християните от цял свят, че за православните българи традицията на поклонението по местата, където се е родил и живял Господ Иисус Христос е вековна и че дори в тези смутни временна българските поклонници не престават да посещават Светите Зами и да срещат топлото гостоприемство на местните жители.
Призивът към мир, любов и взаимно уважение между хората са общи за всички религии и ние трябва да се държим към онова, което ни обединява, а не към онова, което ни разделя” – каза посланик Мадбух.
В края а срещата посланик Ахмед Ал Мадбух поднесе в дар на Негово Светейшество патриарх Неофит изработено от седеф изображение на Тайната вечеря.
Освен с посланика на Палестина Светейшият Патриарх се срещна и с Представители на Асоциацията на българските училища в чужбина. В срещата взеха участие Боянка Иванова - член на УС на АБУЧ и директор на българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ, д-р Адриана Любенова - член на УС на АБУЧ, Меглена Любенова - зам. директор на у-ще "Св. Климент Охридски" във Вашингтон, САЩ.
По време на срещата, в която взе участие и Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, бяха обсъдени досегашните резултати и бъдещото развитие на българските училища зад граница, и перспективите за сътрудничество между Асоциацията и БПЦ в усилията им да съхранят завещаните от предците ни вяра и традиции.
Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) има за цел да пази националната идентичност и да обединява българите живеещи зад граница, които са се самоорганизирали и са създали български училища на всички континенти. Всяко от тези училища се счита за продължител на свещеното дело на равноапостолните св. Кирил и Методий, първоучители на българския род и съпокровители на Европа, и има за цел да запознават децата с българския език, история, география и култура. Макар Асоциацията да съществува едва от няколко години, то историята на българските училища в чужбина е стародавна и те от самото си създаване са имали подкрепата на Българската православна църква.
В края на този месец в Троянския манастир ще се проведе семинар, по време на който преподавателите в българските училища в чужбина ще се запознаят с православната вяра, за да могат да преподават правилно, съгласно православното учение и традиции темите свързани с Църквата залегнали в програмата на общообразователните училища. В семинара ще участват учители от Централна и Западна Европа и Америка.
По време на срещата гостите отправиха молба към патриарх Неофит за организиране на повече подобни обучения по Религия за учителите в българските училища в чужбина; свещенослужителите на БПЦ зад граница да бъдат още по-активни в организирането на курсове по Вероучение за деца и възрастни; както и за благословение от Светия Синод чудотворни икони от България да посетят различни страни в Европа и Америка, което силно ще допринесе за укрепване на вярата и патриотизма на нашите сънародници живеещи зад пределите на страната ни.

По информация на Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.