18 октомври 2015 г.

Подарените думи на Рилския светец

Св. Йоан е живял преди повече от хиляда години, а думите му от неговия завет стоят толкова актуално и сега, че чак стряскат. Отправени към монасите, думите се насочват и към всички християни. Явно завета на Св. Йоан, днес, е останал адресиран само към миряните, към християните, защото ако беше и към монасите, то нямаше да сме свидетели на това, което става и ще става. Но... стига! 

Днес е празник и не бива да влизаме в злободневни коментари за чаршафи, бельо и аперитив. Днес и празник и не бива да се вглеждаме в чинията на ближния, пък ако ще и този ближен да е първойерархът ни.
Когато отишъл цар Петър да се срещне със Св. Йоан, той отказал да го види, не счел, че е полезно нито за него нито за царя. Получил в дар много злато, но го върнал. Задържал само плодовете, за да може да се храни. Та за какво му е злато на монах!? За какво са му почести!? За какво са му скъпоценности!?
Дали ако Св. Йоан беше жив днес и би сторил това, което сторил при срещата с цар Петър, дали нямаше да бъде обвинен в рекламна кампания? Дали нямаше да го обвиняват, че е задържал плодовете, за да си чревоугоди? Дали нямаше да го обвинят, че е приел пари в пликчета, както обвиниха Патриарх Неофит?
Може би...
Св. Йоан не послужи на човеците, освен със своя пример, който вярвам, че е много по-голяма услуга от това някой висшестоящ да бъде окичван с медали и почести. Изобщо за какво са му на някой медали?
Св. Йоан даде своя завет на всички, които ще бъдат негови последователи и верни в Христа чада, за да няма погубени и заслепени. Подари ни думите си, за да можем да пребиваваме и ние при и с Господа. Единствено се иска да го послушаме и да изпълним, това що ни заръча. 

Честит празник!

Автор: Ангел Карадаков 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.