26 януари 2016 г.

Всеправославният събор ще е от 18-26 юни на остров Крит


Предстоятелите на Поместните православни църкви определиха датата и местоположението за провеждане на Всеправославния събор, подготвян с усърдие в продължение на 50 години.

Великият и свят събор на Поместните православни църкви ще се състои в дните между 18-26 юни 2016 г. на остров Крит с утвърдени предварително становища и документация, които ще подлежат на последна оценка и одобрение. 

Предстоятелят на Руската православна църква е дал предложение Всеправославният събор да се проведе на Света гора, като така да се засили неговото духовно значение и авторитет, но и не е изказал възражения мястото на Събора да бъде о. Крит.
На Събора през юни ще бъдат допуснати само акредитирани журналисти.

Очаква се официално комюнике от заключителната работна среща на Предстоятелите на Поместните православни църкви, която се провежда до 28.02. в Православния център на Вселенската патриаршия в Шамбези (Швейцария). Днес бяха направени официални възпоменателни снимки от събитието.

Очаквайте подробности. 
текст: Нели Иванова
снимки: basilica.ro, romfea.gr, amen.gr
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.