21 януари 2016 г.

Проповедите на архиереите ни са нужни! Запишете и ни изпратете!


Ако се зачетем в гръцкия информационен сайт romfea.gr, който следи и разпространява църковните новини от православния свят, няма как да не ни направи впечатление колко изчерпателно са представени гръцките архиерейски богослужения – цитират се често големи откъси от проповедта на духовника, благовести се и чрез новината. 
Точно това цитиране на проповедта липсва в българските църковни новинарски „емисии”, няма дори преразказ на основните послания, освен клишираните изрази за „разясняване на смисъла и значението” на съответния празник или ръкоположение. Дори в новините на синодалния сайт, където формата позволява подробно представяне на събитието, архиерейското слово почти винаги липсва (като изключим традиционните послания за големите празници). И тази липса на словото не е защото не е имало проповед или защото тя е била безсмислена и не си заслужава цитирането. Напротив!
Има силни думи, има нужни думи, има думи, връщащи живот. Но тези важни думи ни се спестяват, не стигат до нас - те се окастрят от репортажа за богослужбата. Българските архиереи съвсем съзнателно пренебрегват значимостта на словото и то почти не намира разпространение извън храма, в който е казано. Защо отказват ценните им думи да могат да се възприемат от повече хора чрез православните сайтове и социалните мрежи, няма как да знаем; можем да предполагаме, че се съобразяват с все по-намаляващото желание на потребителите да четат за сметка на нарастващото търсене на снимки и визуализации, т.е. архиереите ни се подчиняват на модата, на търсенето, а не на традицията и Евангелието, което повелява проповед. А както знаем обществото ни е в духовна криза и с духовен глад  и липсата на огласената архиерейска проповед задълбочава духовната криза и духовния глад… Все пак за да оцелеем, прибягваме до каквито ни попаднат проповеди - на гръцки и руски духовници, на всякакви други.

Ние от „Добротолюбие” обаче държим да даваме гласност на проповедите на нашите български архиереи, искаме да познаваме владиците си и чрез техните думи към нас, миряните, искаме владиците ни да засяват българската православна почва, а не да я подаряват на други. Затова смирено се обръщаме към архиереите ни с молба за позволение и съдействие да публикуваме части от техните слова. Обръщаме се и към вас, нашите читатели: помогнете проповедите на духовниците ни да достигат до все повече хора – запишете на телефона си думите и ни ги изпратете, ние ще ги публикуваме. Така с общи усилия Словото ще достига до все повече и повече хора.
Проповедите на архиереите ни са нужни! Запишете и ни изпратете на e-mail blog.dobrotoliubie@abv.bg

Екип на блог "Добротолюбие"
текст: Нели Иванова

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.