20 януари 2016 г.

Утре Патриарх Неофит заминава с придружаваща го църковна делегация за Среща на предстоятелите в Шамбези, Швейцария

От 21 до 28 януари в Шамбези, Швейцария, Вселенската Патриаршия свиква Предсъборна подготвителна среща на предстоятелите на поместните православни църкви. На нея БПЦ-Българска Патриаршия ще бъде представлявана от своя предстоятел Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, който ще бъде придружаван от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим - постоянни представители на БПЦ в предсъборните подготвителни срещи, както и Негово Високопреподобие архимандрит Герасим - гл. секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, г-н Теодор Атанасов - началник на кабинета на Българския патриарх и г-н Димитър Арнаудов - сътрудник и преводач.

Срещата ще се проведе в Православния център на Вселенската Патриаршия в Шамбези, ще бъде председателствана от Светейшия Вселенски патриарх Вартоломей и ще разгледа въпроси, свързани с подготовката на Светия и Велик Събор, за който ще се свика през тази година. В рамките на срещата ще бъде отслужена съборна св. Литургия в храм "Св. Павел". Тя ще бъде възглавена от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с предстоятелите на Поместните православни църкви.
Негово Светейшество патриарх Неофит ще участва в Срещата на предстоятелите в Шамбези след като бяха изпълнени условията на Св. Синод на БПЦ-БП, който той формулира на своето заседание от 12.01.2016 г., прот. № 2. А именно: БПЦ–БП да участва в предстоящата Среща представлявана от своя Предстоятел – Българския патриарх, ако своевременно бъде изпратен Дневен ред; ако бъде спазено условието в подготвяния Всеправославен събор да вземат участие всички канонични поместни православни църкви, тъй като Св. Синод на БПЦ-БП неизменно е поддържал позицията си, че нужният консенсус в взимането на решения може да е налице само, ако в Събора участват всички сестри поместни православни църкви.  Синодалните ни архиереи поискаха и уверение, че в Срещата в Шамбези ще участва каноничен представител на Църквата на Чешките земи и Словакия.
Освен патриарх Неофит лично участие в Срещата в Шамбези са заявили всички предстоятели на Поместните православни църкви с изключение на Антиохийския патриарх Йоан и Варшавския митрополит Сава по здравословни причини, както и Атинския и на цяла Гърция архиепископ Йероним по лични причини. Те ще бъдат представени от свои упълномощени представители.

 Отдел "Връзки с обществеността" при Св. Синод на БПЦ
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.