7 януари 2016 г.

Рождество Христово в Сърбия, Русия, Украйна, Грузия, Македония, Йерусалим и на Св. Гора

Рождество Христово отбелязват днес Йерусалимската, Руската, Сръбската и Грузинската  и Македонската православна църква и атонските манастири.
Всички останали 11 православни църкви вече отпразнуваха Рождество Христово в нощта на 24 срещу 25 декември. разликата между различните дати на Рождество е породена от двата календара, които се приемат от Православната църква. Част от православните църкви възприемат за свой календар Новоюлианския, който в момента съвпада с Григорианския. Разликата между двата от един ден ще се натрупа до 2800 г. Останалата част то православните църкви, които са останали на стария Юлиански календар честват празниците с тринадесет дни назад. Единствено от Великден до Петдесетница православните християни честват заедно празниците. 
Ето как посрещнаха Рождество Христово по стар стил в редица страни в света.

Снимка: pravoslavie.ru
В Русия по традиция Патриарх Кирил отслужи празничната рождественска литургия в храма „Христос Спасител". „Братоубийствените конфликти на украинска земя не трябва да предизвикват разделение между чедата на Църквата и да сеят омраза в сърцата им. Истинският християнин не трябва да мрази нито близките, нито чуждите хора“, каза в Рождественското си послание Московският и на цяла Русия патриарх  Кирил.  „Нека не ни плашат неизбежните трудности, нека изпитанията, на които сме поставяни, да не ни опустошават . Бог е с нас и страховете изчезват от живота ни. Бог е с нас и така намираме радост и мир в душата. Бог е с нас и като поверяваме на Него нашите надежди, ще осъществим нашия земен път“, отбелязва Патриарх Кирил и добавя: „когато следва Христос, човек не се поддава на изкушенията в живота  и превъзмогва пречките, които грехът поставя на пътя му“.
Снимка: spc.rs
В Сърбия по повод Рождество Христово в съборния храм "Св. Сава" бе отслужена Божествена св. Литургия от Преосвещения Топлички епископ Арсений, Викарий на Сръбския патриарх. На службата молитвено се черкува и Сръбският патриарх Ириней. В своето послание по повод Рождество Христово той казва, че : "Днес, повече от всякога се нуждаем от мир на земята и добра воля между хората и нациите! Мир на земята и добра воля между човеците, вечното възпяват на небето и земята. Какъв мир, каква воля и сред какви хора? - Някой ще попита. Евангелският отговор: Рождественският, божественият мир, който се роди във Витлеем Юдейски - Новороденият Богомладенец Господ Иисус Христос. Самият Той е Божият мир между нас. Нека да го познаем, да Го приемем и Той ще стане наш мир през сътресенията на този свят! Добрата воля сред хората трябва да бъде резултат от този Божествен мир..."
Снимка: dnevnik.mk
В Македония Архиепископ Стефан отслужи Св. Божествения Литургия в храм "Св. Климент Охридски" в Скопие. В посланието си той казва: "Подучени от светите богоугодници да молим Господ да направи сърцата ни плодовити ниви на добродетелта, както и във всеки от нас да потече извор на мир и братска любов. Господ Христос е нашата помощ, нашата утеха, нашата радост, нашата надежда. Той като Човеколюбец с благодатната сила на Своята правда, нека подкрепя нашата Св. Църква, за да издържим по пътя на истината, да защитава нашия благоверен народ и със Своя Св. дух да ороси нашата македонска земя. Да спре омразата, разделението и взаимните вражди. Да ни умъдри и всички заедно вдъхновено да работим за благоденствието и напредъка на нашия народ. Да изпълни домове ни с любов и изобилна радост. Да вземе под крилото Си нашите училища, да просвети с спасителната светлина благочестивите учители, наставници и ръководители. Да благослови със Своите благодеяния нашите студенти и младежите, защото те са утрешния разум и съвестта на Отечеството."

Снимка: fotolitopys.in.ua
В Украйна по повод празника Рождество Христово предстоятелят на Украинската православна църква Киевският митрополит Онуфрий се обърна със специално слово, в което казва: "Всички вас, драги братя и сестри, чистосърдечно ви поздравявам с големия празник на Рождеството по плът на нашия Господ Иисус Христос. Тайната на Боговъплащението пренася в света Божествения мир и Божието благоволение... Днес ние се молим Бог да донесе мир на душите ни, в нашите семейства и в нашата страна...  За да можем да простим един на друг . И така, ние да прекараме живота си в любов към Бога и ближния."




Снимка: orthodox-jerusalem.ru
В Йерусалим патриарх Теофил III възглави св. Божествена литургия в храма "Рождество Христово" във Витлеем, където по традиция отслужва празничното богослужение. Молитвено участие взеха представители и на другите патриаршии и поместни православни църкви. "Ние призоваваме за световен вир и прекратяване на насилието в Близкия изток, както и в други региони в света, както и край на терористичните атаки", отбеляза в своето слово Патриарх Теофил. Той се помоли за успеха на мирните преговори между израелците и палестинците. "Ние призоваваме за успех на мирния процес и международното признаване на палестинска държава," - каза още той.
Снимка: sputnik-georgia.ru
В Грузия патриарх Илия II заяви, че има много проблеми, които се добавят към взривоопасната ситуация в света. Той възглави св. Литургия в храм "Св. Троица" в Тбилиси. "Поздравявам всички с Рождество Христово и Нова Година и желая, благодатта на тези дни да очисти, обнови и да ни изпълни с добро. Имайте любов помежду си", се казва още в рождественското послание на патриарх Илия II, което прочетоха по време на празнично богослужение във всички църкви на Грузия.
На Св. Гора - Атон във всички светогорски манастири бяха отслужени празнични бдения, с които монасите традиционно посрещат празника на Христовото Рождество.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.