6 януари 2016 г.

Богоявление в храм "Св. Йоан Кръстител" кв. Мътница, Шумен

Славното Богоявление – Кръщението на нашия Господ Иисус Христос /06.01.2016 г./, тържествено бе отбелязано в шуменския квартал Мътница с Божествена св. Литургия и Велик Водосвет.
Десетки християни взеха молитвено участие в богослужението, почерпиха за домовете си св. Богоявленска вода и бяха поръсени с нея в храма за душевно и телесно здраве и за освещаване на цялото човешко естество, чрез осветеното водно естество.

Богоявление е празник, който съединява Небето със земята. Той ни напомня за Кръщението на Спасителя в реката Йордан, за слизането на Дух Светий над Сина Божий и за гласа, който се чува от висините: „Този е Моят възлюбен Син, върху когото е Моето благоволение. Него слушайте!” /Мат.3:17/. Не може пред тази мистична картина, колената ни да не се прегънат и сърцата ни да не се издигнат!
Не трябва да забравяме, че хората имат нужда и от духовна храна. Тази храна може да им бъде дадена в Тайнствата на светата Православна църква, в Нейните празници, традиции и обичаи. Вярващите търсят своя Творец, търсят Бога и го намират в богослужението, където на трапезата са поставени плодовете на любовта, на мира, на милосърдието.
Богоявление е свещено напомняне на всеки един от нас, че "тъй нам подобава да изпълним всяка правда". Оная правда, която трябва да изпълним е нашето задължение към Бога и братята ни, да обичаме.

Честито Богоявление!
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.