29 януари 2016 г.

Старецът Харалампий Броеницата и чудотворната икона на Богородица

*Старецът Харалампий живеел простичко, аскетично, с молитва и псалмопение на уста. Ръцете му не са спирали да плетат броеници. Научил се да плете и през нощта, без светлина.
- Старецът Харалампий Броеницата разказваше:
«Имаше една старица в Мала Азия с чудотворна икона. Лекувала турци и християни. По време на войната през 1922[1] тя взела иконата, докато турците убивали, нея не я виждали и тя дошла в Атина. С мирото, което изтичаше от иконата, лекуваше болни».

Друг път разказваше: „През зимата на 1943[2] в Атина, докато живеех като мирянин, беше настанал голям глад и заедно със студената зима, много умряха. В онази епоха бях свикнал да посещавам тази благочестива старица, която държеше в къщата си старата икона на Богородица от Мала Азия. Тази икона й беше донесла много стари дарове, много от които бяха доста скъпи. Когато един ден ме мъчеше глад, й казвам:
-Абе, Марийо, няма ли да продаваш златото от иконата, че да си купим нещо за ядене?
-Това злато е на Богородица и не мога да го изхвърля. Ако искаше Богородица да ни го даде, щеше да ни го е дала.
Веднага щом изрече тези думи, една златна гривна от даровете на иконата сама се вдигна от нея и се залепи за прозореца, като че искаше да излезе извън мястото за поклонение. Сметна го за знак от Богородица. Продаде гривната и си купихме храна, с която изкарахме онази тежка зима“.
*от книгата „Из аскетическата и исихастка светогорска традиция“ (Света гора 2011).
Превод: Асен Андонов
Източник: Romfea.gr


[1] През 1922 се случва така наречената Малоазийска катастрофа, когато турците насилствено изселват и изтребват голяма част от малоазийското гръцко и арменско население. Гръцките и арменските квартали в много от градовете с традиционно християнско население са опожарени и мнозина са принудени да бягат и да потърсят спасение в съседните държави. С Малоазийската катастрофа се слага край на така наречената „Мегали идеа“ (Великата идея) на гърците за възстановяване на Византия и връщането на всички традиционно византийски територии., бел.прев.
[2] По време на Втората световна война Гърция е окупирана от обединените сили на българи, италианци и германци. В периода 1941-44 в Гърция настанал огромен глад, особено в големите градове. Известен е например случая, в който известният гръцки поет и иконописец Фотис Кондоглу е продал къщата си в Атина за чувалче брашно. Много хора намират смъртта си в тези тежки за страната времена., бел.прев. 
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.