31 януари 2016 г.

Осем години без видния гръцки архиепикоп Христодул

На 28 януари се навършиха 8 години откакто Негово Блаженство Архиепископът на Атина и цяла Гърция Христодул отиде при Бога. Един църковен водач, един човек, който вдъхваше любов и състрадание в света. Човек, чийто глас се чуваше от всички и се приемаше с уважение от целия гръцки народ. „Народоначалник“, както го наричаше гръцкият народ. Човекът, който се доближи до младежта по негов собствен начин и бе обикнат от нея.

Колегите ни от Arxon.gr го определят като "революционер, свободомислещ йерарх, който се изправи срещу политиците и не позволи да бъдат прокарани закони, които да навредят на гръцкия народ и на вярата на гърците". 
Нека си припомним как се бяха събрали 2000 души, на които той говори и разкри какво очаква гръцкия народ. Днес, през 2016 година, наблюдаваме резултатите.
Нека вечна бъде твоята памет, архиепископе Христодуле!
Във видеата, които са публикувани тук, можете да видите събранието на 2000-те човека и неговите мисли по повод бъдещето на Гърция, както и други негови изяви и инициативи. Очаквайте скоро и видеа, преведени и на български език, в които архиепископ Христодул проповядва и говори за Бога, вярата и спасението.
В "Добротолюбие" можете да прочетете последната проповед, казана от архиепископ Христодул, в превод на Божин Дончев. Проповедта може да видите тук.

Автор на статията на Arxon.gr: Епаминондас Мандронис
Превод на информацията за годишнината от кончината на архиепископ Христодул: Асен Андонов
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.