31 януари 2016 г.

Празникът на Богословския факултет с Българския патриарх Неофит и митрополит Йосиф



С духовна радост се увенча и краят на празника на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, утвърден да бъде в деня за почит към св. Трима светители. 
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Негово Високопреосвещенство Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф удостоиха с присъствието си празника на богословите, участваха в тържественото богослужение в чест на св. Трима светители  и поздравиха лично преподавателите и студентите от факултета.

”Желаем Духът на мира и любовта да свързва всички Ви в съборността на Църквата и да пазите вековната мъдрост на Православието, разкрита в множеството светоотечески творения, озарени от вярата и светостта на техните автори. Огласявайте Божествените слова, за да проникнат спасително в сърцата на всички, които са възлюбили Божието явяване.” – пожела Негово Светейшество, обръщайки се и към присъстващите, и към всички студенти и преподаватели от висшите богословски школи в страната.

На свой ред митрополит Йосиф се обърна отечески с проповед към бъдещите дипломирани богослови и техните преподаватели и заедно със сърдечните благопожелания за здраве, ум, работоспособност и всепосвещаване на Бога и на ближните, наблегна на отговорността, която Богословският факултет носи в България, в Българската православна църква, в обединена Европа и в света: „Особено за вас, студентите богослови, сега му е времето да разберете това, че вие също носите отговорност и да направите всичко необходимо по примера на двама от Тримата светители – да не си губите времето като другите студенти в игри и в празни развлечения и гуляи, а да имате еднакви мисли, еднакви идеали, една и съща цел: да живеете добродетелно, да се приготвите за вярна и добросъвестна служба на Христос и на Неговата църква. Вие тук се занимавате с висше богословие, което значи, че не само вярвате в Бога, но трябва да се трудите, да владеете изкуството да обясните богословието и на другите – що е вяра, що е Църква, що е Бог, какво е Христос. И това да го вършите честно и достойно, а не лицемерно. Вярно, самата жива вяра е богословие и богословието е в самата жива вяра. Както и истината – богослов е този, който се моли, и който се моли, е богослов. Разликата обаче между богослова с диплома на богослов и вярващия е в това, че дипломираният богослов носи по-голяма отговорност в Църквата, която не винаги е по силите му. Най-важното в този случай е да не отпадаме от Църквата, особено в съвремието, което вече декларира, че няма нужда от Христос.”
Митрополит Йосиф подчерта отговорността на Богословския факултет да изпълнява заръката на Спасителя „Бъдете будни!” и да поддържа нашата будност във времето, когато християнството се изтласква все повече от общественото пространство към сферата на личното битие и се забравя, че „истинската свобода е свободата от греха”.
Очертавайки все по-задълбочаващите се проблеми на съвремието ни, рисковете за духовното бъдеще на обществото и ролята на дипломирания богослов в тази ситуация, митрополит Йосиф благослови: „Бог да бъде с вас, та в здраве, сили, мъдрост и желание да примирявате и слеете този свят с Рая, което за нас може да бъде невъзможно, но с Бога е и реално, и възможно. Амин!”

текст: Нели Иванова






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.