16 февруари 2016 г.

Нещо не върви по Устав в Българската православна църква



Актуално и много разисквано е решението на председателя на Църковното настоятелство на ставропигиалния храм "Св. Александър Невски" в София архимандрит Дионисий (Мишев) да въведе туристическа входна такса при посещенията на  катедралния храм-паметник. Това решение все още не е съгласувано със Св. Синод на БПЦ–БП, но предизвика широка обществена реакция, включително и разпространяване на петиция против въвеждането на туристическата такса, което се определя като нарушение на Устава на БПЦ. 
Нарушаване на кои точки от Устава на БПЦ може да се открие в решението на архимандрит Дионисий четем в разпространен в социалните мрежи коментар на юриста Иван Минев:

Българската православна църква отново е в центъра на скандал. Архимандрит Дионисий, който неотдавна стана председател на храм "Св. Александър Невски", е подписал заповед, разлепена в притвора на патриаршеската катедрала, с която се налага такса вход от 5 лева за влизане в храма, за да се облага "туристо-потокът" в храма, който влиза в него "любителски". Заповедта влиза в сила от днес, но се основава на решение на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, взето в началото на месец януари т.г.
Разпоредбата на новия предстоятел на патриаршеската катедрала изненада не само редовите миряни, но и архиереите от Светия Синод. Съгласно чл. 14 от Устава на Българската православна църква- Българска патриаршия, храм-паметникът „Св. Александър Невски“ е ставропигиален и е на пряко подчинение на Св. Синод. Съгласно чл. 59, т. 1 решението на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала задължително подлежи на одобрение на Светия Синод в намален състав. Светият Синод не е разглеждал и не е приемал решения за одобрение за определяне и събиране на такса вход. Няма и решение на Светия Синод за набиране на такса-вход, каквото е изискването на чл. 229 т. 7 във връзка с чл. 234 от Устава на БПЦ. Следователно издадената от архимандрит Дионисий заповед е едноличен негов акт, с който той си присвоява права на Светия Синод и следователно тази заповед противоречи на Устава на БПЦ и затова е недействителна. Следва да се отбележи, че и решението на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала противоречи на чл. 154 във връзка с чл.чл. 229 т.7 и 233 от Устава на БПЦ, тъй като Светият Синод няма решение за определяне и събиране на такса-вход не само в ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“, но и в нито една друга църква, поради което не представлява годно основание за издадената заповед от архимандрит Дионисий.
Следва да припомним, че Светият Синод на БПЦ публично се ангажира пред държавата да запази общия достъп за всички в храма и няма да събира входни такси по повод спора за собственост на ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“.
Предвиждайки възможните усложнения заради своеоволното си решение, архимандрит Дионисий лекомислено злепоставя Патриарх Неофит с обяснението, че "патриархът е в течение на нещата", като съзнателно пропуска, че управлението на БПЦ-БП не е еднолично, от патриарха, а съборно, т. е. предимно синодално.
В заключение, на основание чл.196 т.3 от Устава на БПЦ-БП очакваме решение на Светия Синод на БПЦ-БП, с което незабавно да отмени издадената заповед от архимандрит Дионисий за събиране на такса-вход като постановена в съществено противоречие с Устава на БПЦ-БП, както и да приеме въз основа чл. 206, ал.1 от този Устав наличието на дисциплинарна отговорност на архимандрит Дионисий и на основание на чл. 208 от посочения Устав му наложи наказание.
А какви ли решения щеше да взима, ако беше се състояла Епископската му хиротония?

автор: Иван Минев (публикувано без редакторска намеса)
снимка: orthphoto.net
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.