26 юли 2013 г.

Честваме св. Пантелеймон, св. Седмочисленици и успението на Св. Климент Охридски



В името на Отца и Сина и Св. Дух,


Братя и сестри,

Кой да възхвалим по напред? Пред такъв въпрос ни изправя Църквата днес, защото честваме на един ден Великия лечител Пантелеймон  и славните Седмочисленици. С хвалебни венци да увенчаем седемте равноапостоли Светите Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, изгрели като светила и благовестители на Триединния Бог - Отец, Син и Дух Светий. Его ги, непоклатимите стълбове и Боговдъхновени поборници на нашата реч и писменост, първи възхвалили на нея Един Бог в три лица и три лица в Един Бог. Ето ги гонителите, прогонили древното езическо бесовско учение затъмняващо душите на мнозина. 
Днес е ден велик, ден славен, защото честваме паметта на седмочислениците, на онези, които пламенно се хвърлили в духовната река и започнали да изваждат давещите се хора в древното мракобесно езичество, тънещи в пороци и страсти. Да отправим взор към светите Братя Кирил и Методи, които по Божие вдъхновение написали азбука, за да могат всички славяни да говорят на един език, да разбират учението на Православната Църква, да имат четмо и писмо, с което да възхвалят великото Спателево Слово, великият живот по Бога.
"В начало бе Словото" така започва първото евангелие преведено от Св. Братя, вижте колко е велико делото им, вижте и се възхитете, защото нямаме достатъчно думи да изкажем, нито да възпеем великият живот на Св. Братя. Но какво да кажем за Великият Климент, който още като дете стоял заедно с братята просветители. Който след тяхната кончина довършил тяхното дело и не само, ами събрал над 3500 ученици, желаещи да научат Боговдъхновените слова. Ами за останалите ученици ще имаме ли достатъчно думи да кажем и за тях нещо? 
По примера на св. Братя и на своя учител Св. Климент останалите ученици също така пламенно проповядвали словото на Спасителя, възнасяли го, и не се колебаели, на пчели приличали те, защото както пчелите са работливи и постоянни, така и св. ученици на равноапостолните братя били постоянни в делото на спасението, в делото на единение и просвещение на Българския - Славянски, многострадален и непросветен тогавашен народ.
Но да не забравим и лечителя великомъченика Пантелеймон, който станал пламенен подражател на Милостивия лекар на души и тела Христос - Бог. Приел от Него самия благодат на изцеление, пострадал и мъченически за Христа Бога.
Възможно ли е с човешки слова да опишем славния живот на толкова много светии, на всички тях, които днес честваме, възможно ли ще е да кажем дори и малко похвални думи, защото подобава след като Бог ги прослави да ги възхвалим и ние подражаващите им. 
Св. Великомъченик Пателеймон станал жива дарохранителница, жив Божи съсъд, защото в себе си държал велик дар, дар на лечение. Велики мъчения претърпял великият лекар, за Господа ги претърпял, но се не уплашил, не се поколебал, а застанал и защитил името християнин като станал причастен на Бога. Получил венеца, който получили и всички онези, които смело защитили вярата си.

Братя и сестри,

Днес е ден, в който прославяме много велики светии, но знаете ли кое е най-интересното. Най-интересното е, че днес и Св. Св. Кирил и Методи и св. Климент и всички останали равноапостоли заедно с Великомъченика лекар Пателеймон заедно възхвалят Бога, заедно се покланят на Триединната Троица и заедно се молят за всички нас, защото това е тайната на Рая, това е тайната на обожението. Заедно са там и прославят с едно сърце и една уста Бога, на Когото подобава и ние да отдадем слава, хвала, благодарение и поклонение на Единия Бог в Три Лица- Отец, Син и Дух Светий. Нека по примера на Св. Седмочисленици ние да пазим завещаното, да пазим своя език, своята народност и своята драгоценна вяра, да не се поколебаваме, а смело да отстояваме и да пазим своята писменост и култура. И нека както Св. Пателеймон беше милостив така и ние да бъдем милостиви към по-низшите от нас, да помагаме на всички, които ни потърсят помощ, да се отзоваваме на измъчения зов на страдащите. Тогава, именно тогава, когато изпълним всичко това Бог ще удостои и нас да застанем отдясно Нему и там заедно със Св. Седмочисленици и Св. Пателеймон да прославим Бога. Амин. 

Автор: Ангел Карадаков

Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.