13 февруари 2016 г.

Православните и католиците за длъжни да се научат да носят общото свидетелство на истината

Завърши историческата среща на Предстоятелите на Руската православна и на Римокатолическата църква в Хавана. След близо двучасови разговори при закрити врата патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил и римският папа Франциск излязоха със съвместна декларация с очертани 30 на брой послания, свързани с възлови проблеми и актуални световни въпроси. Единството на Църквата, страдащите християни в Близкия Изток и Северна Африка, ситуацията в Украйна, тероризмът, европейските ценности, бедността и бежанския въпрос, абортите и евтаназията са сред обсъжданите и получилите общо становище проблеми.
Предстоятелите на Руската православна и на Римокатолическата църква призовават да се съхрани християнското присъствие в Близкия Изток.
„В много страни на Близкия Изток и Северна Африка нашите братя и сестри в Христа са избивани с целите си семейства, села и градове. Техните храмове са подложени на варварско разрушение и ограбване, светините – на осквернение, паметниците – на унищожение. В Сирия, Ирак и други страни от Близкия Изток ние с болка наблюдаваме масово изселване на християните от тези земи, където е започнало разпространението на нашата вяра и където те са живели от апостолски времена заедно с други религиозни общности.” – с тъга констатират папа Франциск и патриарх Кирил в съвместната декларация. Те отправят решителен призив към световната общност да вземе незабавни мерки за предотвратяване на по-нататъшни притеснения на християните в Близкия Изток. В същото време в декларацията се отбелязва, че и привържениците на други религиозни традиции се оказват жертви на гражданска война, хаос и терористично насилие.
„Ние се прекланяме пред смелостта на тези, които с цената на собствения си живот свидетелстват за Евангелската истина, предпочитайки смъртта пред отричането от Христа. Вярваме, че мъчениците на нашето време, произхождащи от различни Църкви, но обединени от общото страдание, са залог за единството на християните” – отбелязват римският папа и руският патриарх, като призовават „всички, които могат да повлияят на съдбата на отвлечените, в това число и архиереите Павел, митрополит Алепски, и Йоан Ибрахим, пленени през април 2013 г., да направят всичко необходимо за тяхното най-бързо освобождаване.”
Напомняйки за хилядите загинали и милионите пострадали в резулта на войната в Сирия и Ирак, папата и патриархът насочват към необходимостта „да се обединим, за да се приключи с насилието и тероризма и едновременно чрез диалог да се съдейства за скорошно достигане на граждански мир”, а също отбелязват, че жителите на обхванатите от конфликт страни, както и многочислените бежанци трябва незабавно да бъдат обезпечени с широка хуманитарна помощ.
„Обръщаме се към всички страни, които могат да се окажат въвлечени в конфликти, с горещ призив да проявят добра воля и да седнат на стола на преговорите. В същото време е необходимо международната общност да приложи възможните усилия, за да приключи с тероризма с помощта на общи, съвместни координирани действия. Призоваваме всички страни, въвлечени в борбата с тероризма, към отговорност, към претегляне на действията. Призоваваме всички християни и всички вярващи в Бога към сугуба молитва към Твореца и Промислителя на света, за да съхрани Той Своето творение от разрушения и да не допусне нова световна война. За това, мирът да бъде траен и надежден, са необходими особени усилия, насочени към връщането към общите, обединяващите ни ценности, основани на Евангелието на нашия Господ Иисус Христос” – се казва с съвместната декларация на римския папа Франциск и Руския патриарх Кирил.
"Православните и католиците за длъжни да се научат да носят общото свидетелство на истината в тези области, в които това е възможно и необходимо.” – заявяват папа Франциск и патриарх Кирил.
"Въпреки общото Предание от първите векове, католиците и православните в продължение на хиляди години са лишени от общение в Евхаристията – отбелязват в декларацията – Ние сме разделени от рани, нанесени в конфликти от далечното и по-близкото минало, разделени и от унаследени от нашите предшественици различия в разбирането и изясняването на нашата вяра в Бога, един в три лица – Отец, Син и Свети Дух”.
„Ние скърбим за загубата на единството, случила се вследствие на човешката слабост и греховност и настъпила въпреки първосвещеническата молитва на Христа Спасителя: "да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно" (Йоан 17:20-22)

„Осъзнавайки многочислените препятствия, които предстои да преодолеем, ние се надяваме нашата среща да има принос в делото за достигане на това богозаповядано единство, за което се е молил Христос. Нека нашата среща вдъхнови християните от цял свят с нова ревност да призовават Господа, молейки се за пълното единство на всички Негови ученици. Нека срещата – в света, който очаква от нас не само думи, но и действия – стане знак и упование за всички хора с добра воля.”
„С решимост да приложим всичко необходимо за това, да се преодолеят исторически унаследените от нас разногласия, ние искаме да обединим нашите усилия за свидетелстване на Евангелието Христово и за общото наследство на Църквата от първото хилядолетие, отговаряйки заедно на призива на съвременния свят – подчертават папа Франциск и патриарх Кирил – Православните и католиците за длъжни да се научат да носят общото свидетелство на истината в тези области, в които това е възможно и необходимо. Човешката цивилизация е влязла в период на епохални промени. Християнската съвест и пастирската отговорност не ни позволяват да оставаме безучастни към призивите, изискващи съвместен отговор.”
„Светът, в който стремително се подриват духовните устои на човешкото битие, чака от нас силно християнско свидетелство във всички области на личния и  обществения живот. От това ще успеем ли ние в преломната епоха заедно да носим свидетелството на Духа на Истината, в голяма степен зависи бъдещето на човечеството”.

Очаквайте продължение...

източник и снимки: patriarchia.ru
превод и обобщение: Нели Иванова 





Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.