14 декември 2013 г.

Потресът от скандални видеоклипове в навечерието на решителния вот за Варненски митрополит.

Вера, около 18:30 часа скандални видеоклипове бяха публикувани в световния сайт за видео споделяне YouTube, но три часа по-късно бяха свалени. В заглавието на видеоклиповете се твърдеше, че те са направени от самия епископ Борис, игумен на Бачковската св. Обител и един от основните претенденти за митрополит в морската ни столица.
Именно тази тема бе засегната и в предаването "Вяра и Общество" с водещ Горан Благоев.
В началото на предаването, водещият направи сравнение между библейската история за градовете Содом и Гомор и тяхната съдба след Божията намеса, със скандалите, които напоследък се въртят в общественото пространство. Единият с йеромонах Кирил, който бе уличен в хомосексуализъм и Бачковския игумен еп. Борис компрометиран от скандалните видео клипове. 

"Дали надпреварата за поста на варненски митрополит придоби размерите на чудовищна компроматна война?", това бе един от основните въпроси на водещия към гостите в студиото. В предаването бе направена и жива връзка с миряни от Варна, които участват в инициативния комитет "За чистота в БПЦ". Миряните настояха епископ Борис да бъде изваден от листата с достоизбираемите кандидати за митрополит. Също така заявиха, че двамата основни кандидати за Варненски митрополит трябва да бъдат епископите  Йоан Знеполски и Серафим Мелнишки, който по настоящем е викарен епископ в Неврокопка епархия.
Събеседници на Горан Благоев бяха г-н Любомир Младенов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към МС (1997 - 2002 г.), Румен Леонидов и доц. Лизбет Любенова. Събеседниците от Варна бяха г-н Иван Панайотов, който е и председател на Инициативния комитет "За чистота в БПЦ", и г-жа Добромира Ковачева.
Цялото предаване може да видите (тук)
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.