26 ноември 2014 г.

Празник на Богословския факултет "Св. Климент Охридски"

На 25-ти ноември Богословския факултет към Софийския Университет "Св. Климент Охридски", отбеляза своя празник. Св. Божествена Евхаристия започна от 8 часа в академичния параклис "Св. Климент Охридски". Богослужението възглави Негово Високопреосвещенство митрополитът на Западна и Среднаевропа Антоний. В съслужение с него бяха Архим. Дионий, началник на отдел "Богослужебен", при Св. Синод, ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска Св. Митрополия, свещеник Стефан Паликаров, ефимерий при параклиса на БФ, доц. д-р дякон Иван Иванов, преподавател по Литургика и председател на общо събрание към Богословския факултет и дякон Иван Петков. На св. Литургия присъстваха и ректорът на Университета "Св. Св. Кирил и Методий" в Скопие, македония, проф. д-р Велимир Стайковски и деканът на Православния богословски факултет към същия университет проф. протопрезвитер Ацо Гиревски. Тържествено слово по време на причастния канон произнесе студентът в 4-ти курс Теодор Стоянов.
В края на богослужението митрополит Антоний прочете поздравителен адрес от името на Негово Светейшество Патриарх Неофит (поздравителния адрес и словото на митрополит Антоний може да видите по-долу), доц. д-р Александър Омарчевски също произнесе благодарствено слово, в което каза: "Ваше Високопреосвещенство, с благодарно сърце говорим днес, в деня на нашия покровител, в деня на онзи, който даде на България писмеността, книгата, християнската вяра и  ни запази и до ден днешен като народ. Позволете ми ваше Високопреосвещенство да изкажа чрез вас своята благодарност до Негово Светейшество и до Св. Синод и Синодалните архиереи, за това, че благословиха вие, един признат приятел на Богословския факултет, да бъдете с нас днес на този празник, да отслужите св. Литургия и заедно да измолим от Св. Климент нови духовни сили за напредъка и просперитета на Богословския факултет и за духовната просвета на целия наш народ. Чрез нашите възпитаници да се разпространява словото Божие сред цялата наша общественост. Искам да поздравя и нашите гости от Македония, които се присъединиха към нашата обща молитва към Св. Климент.
Тържествено слово произнесе и проф. прот. Ацо Гиревски (словото може да видите по-долу). След Св. Литургия преподаватели и студенти се отправиха с литийно шествие към паметника на Св. Климент Охридски, който се намира в градинката между Народното събрание и Софийския университет. Пред паметника бяха дошли да окажат своята почит и децата от 32 училище "Св. Климент Охридски", които заедно с хористите от Богословския факултет изпяха кантата на Св. Климент Охридски, изпят бе и неговият тропар.

***

Поздравителен адрес от Негово Светейшество Патриарх Неофит към декана, преподавателите и студентите в Богословския факултет

До доц. д-р Алексанър Омарчевски, декан  на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Уважаеми г-н Декан,

С отеческа обич от името на Св. Синод и от Наше име поздравяваме вас професорите, преподавателите, служителите и студентите с патронния празник на Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Всесърдечно благопожелаваме по неговото молитвено застъпничество Бог да ви дарува крепко здраве, дългоденствие и душевни сили и благоплодни успехи в отговорното просветно дело за полза на Светата ни Църква и скъпата ни родина.

Призоваваме над Вас, Божието благословение и оставам в Христа Ваш молитствувател.

Неофит, Патриарх Български


Слово на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний


Уважаеми г-н Декан
Уважаеми преподаватели, професори, учители
Скъпи студенти,
Обични в Господа, братя и сестри,

Празнуваме празникът на Светителят Климент Охридски, който е небесен покровител и ходатай на това водещо богословско школо на Българската ни Православна Църква. Празник, който преди всичко ни преди всичко ни изправя пред нашия духовен молитвен взор. Примерът на Светителят Климент Охридски е пример на всеотдайно служение в следване на Христа, пример в сеене, като добрия сеяч на семената на Словото Божие в сърцата и душите на мнозина. Този светъл пример не случайно е небесен ходатай и покровител на Богословският ни факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", защото всички вие, които преподавате сте следовници на Светителя Климент. Вие сте онези добри сеячи от притчата за сеяча чиито семена трябва да попаднат на благоприятната почва и тези семена да дадат плод стократен. Студентите са тази почва, която без неуморната грижа на преподавателите, без твърдата непоколебима вяра, която трябва да бъде посята, но и развивана и усъвършенствана с неуморните сили на всички вас съвместно, плодовете на богословското знание няма да бъдат това, което са, защото този Богословски факултет е произвел като разсадник мнозина духовници, мнозина архиереи, в това число и аз, като възпитаник на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" и винаги си спомняме с благодарност за минутите прекарани тук в това духовно школо и се радваме, когато винаги дойдем не само на празника, но и виждаме, че параклисът, учебният параклис е преизпълнен с богомолен народ, защото без молитва знанието не ще остане трайно в нашите сърца, няма семената на знанието да покълнат дълбоко и да дадат своя плод.
Аз отечески и вседушевно искам да поздравя всички вас от името на Светейшия Български Патриарх Неофит и от името на Св. Синод, с чието благословение днес възглавих Св. Литургия. Искам да ви уверя в това, че Св. Синод на Българската Православна Църква не е забравил това богословско школо и не само присъствието на архиерей, когато се чества празника на Св. Климент Охридски, на 25-ти ноември, празника на Св. Три Светители, покровители на богословските училища, но и се надяваме по-често, след като има и покана от Богословския факултет да присъстват архиереи от Св. Синод та да бъдат съпричастни и свидетели на общите трудове и да се радваме на успехите на Богословския факултет.
Искам да приветствам също така с добре дошли ректорът на Скопският университет "Св. Св. Кирил и Методий" проф. д-р Велимир Стайковски протопрезвитер Ацо Гиревски, декан на Богословския факултет в Скопие, с добре дошли, че са съпричастни на днешния ден, на празника на богословската ни школа, носейки и благословението на Св. Климент Охридски, който знаем, че се е трудил и именно проповядвал в тези земи. на добър час и нека Бог да бъде с вас.

Слово на протопрезвитер Ацо Гиревски, декан на Богословския факултет при Скопския университет "Св. Св. Кирил и Методий"


Ваше Високопреосвещенство г-н Антоний,
Доц. д-р Александър Омарчевски,
Всечестни отци,
Драги професори, студенти, братя и сестри,

Благодарим за поканата и че днес сме заедно с вас. Ние идваме от Македония, от мястото, където е работил Св. Климент, където е проповядвал, учил, кръщавал, и където е завършил своя живот. От името на Негово Блаженство Охридски и Македонски Архиепископ Стефан ви носим благословение и поздрави, също така и от името на ректора на нашия Университет "Св. Св. Кирил и Методий", проф. Велимир Стайковски, който е между вас и от името на преподавателската колегия в Православния Богословски факултет в Скопие, наставниците, професорите, преподавателите и студентите по повод патронът на Богословския факултет Св. Климент Охридски. При нас в Македония има една приказка, която най-вероятно я носим още от времето на Св. Климент Охридски: "Когато тъгата се сподели с някой тя се намаля, губи се." Ние скоро направихме това, именно когато беше кончината и погребението на Блаженопочившия Българският Патриарх Максим. Тогава изпратихме наша делегация, та да споделим тъгата си с вас. 
Но днес сме по друг повод, повод на радост, днес се радваме с вас по повод празника на вашия Факултет. Когато радостта се сподели с другите, тя расте, разтяга се като тесто, за това и дойдохме да се радваме, радвайте се и вие и вашата радост да бъде още по-голяма. Честит празник!

Снимки: Теодор Аврамов 






















Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.