11 януари 2015 г.

Митрополит Йоан освети храм "Св. Марина" в гр. Варна

Варненският и Велокпреславски митрополит Йоан извърши пълния чин по освещението  на храм "Св. Великомъченица Марина", гр. Варна. Митрополит Йоан съслужи с  йером. Никифор ( Василев ), иконом Божидар Янакиев, протойерей Йордан Найденов, Секретар на Варненска и Великопреславска света митрополия, йерей Димитър Кадийски, йерей Иван Смиловски, и дякон Любомир Георгиев. На Св. Тайнство присъства и кметът на гр. Варна  Иван Портних, който каза, че иконостасът на църквата е дарен от общината, както и осветлението на улицата, на която се намира. Кметът дари храма с ръчно изработена икона на Пресвета Богородица, която да закриля миряните. От своя страна Митрополит Йоан връчи на градоначалника грамота за ктиторството му в градежа на храма. На богослужението присъства също и основният дарител  Иван Иванов, който осигурил парцела и средствата за изграждането на новия храм.

Строителството на църквата, която се намира в местността „Пчелина“, близо до Вятърната мелница във Варна, е започнало през далечната 2002 г. и за въздигането й са използвани изцяло средства от дарители, съобщават от Варненска митрополия. Интересното в строежа на новия храм е това, че той е иззидан ръчно по стара технология с камъни и тухли, без леене на бетон. Друг интересен факт е, че майсторът реставратор, който се е заел с градежа, е италианецът Марио Карцуни. Храмът разполага и с камбани, с помощта на дарителите са купени и три големи и една малка камбани. Храмовият комплекс включва храм, прилежаща част за чествания, курбани и кръщенета с възможност да събере до 60 души, жилищна част и канцелария.
Към момента се набират  средства за довършване на вътрешния интериор и иконопис. Необходимата сума е в размер на 20 хил. лв. Сметката е: 

Прокредит банк АД – Варна

IBAN: BG 12 PRCB 9230 103 364 06 17

BIC: PRSB BGSF

Снимки: Калина Костадинова, Ивайло Борисов - varna.utre.bg, bgnes.com






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.