4 януари 2015 г.

Свещеническо ръкоположение в Неврокопска епархия

В неделята преди Богоявление, Неврокопският митрополит Серафим ръкоположи в чин на свещенство дългогодишния дякон Димитър Сарадинов. Духовното тържество се състоя в храм „Св. Великомъченица Марина”, с. Илинденци, Санданска духовна околия. С Епархийския архиерей съслужиха: Свещеноиконом Георги Сарадинов, председател на храма, протойерей Георги Танчев, Архиерейски наместник на Санданска духовна околия, йереите Иван Велков и Йордан Аврамов, както и дякон Никола Чопаков.
Новопроизведеният свещеник Димитър Сарадинов завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, през 1995 г., а Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 2004 г. Ръкоположен е в чин на дякон от Неврокопския митрополит Натанаил през 2009 г. Йерей Димитър прекара 6 години в дяконско служение на Неврокопския митрополит. Своя стаж, като младши свещеник той ще изкара в гр. Гоце Делчев, а впоследствие ще бъде зачислен като духовник към Санданскита духовна околия.

Към новопроизведения свещеник, Неврокопския митрополит Серафим се обърна с бащински съвет, като каза: ”Днес Бог ни сподоби с ръкоположението на дякон Димитър Сарадинов в свещенически чин за служение на Неврокопска епархия и за радост на цялата Православна Църква и за полза и спасение, както на него  и на неговия дом и на мнозина човешки души, на които той ще бъде духовен пастир. Обични в Господа отец Димитре, в днешия ден предстои твоята огнена петдесетница и след като доста години послужи на Господа нашего Иисуса Христа в дяконския чин и имаше възможност, служейки на св. Трапеза, помагайки на архиереите и на свещениците да се докоснеш до св. Тайнства, да бъдеш близо до онова служение, към което сега пристъпваш и достатъчно време да вникнеш в дълбочината на това велико тайство свещенство, за да може пристъпвайки днес, към него да имаш пълното съзнание към Кого пристъпваш, на Кого ще служиш и как трябва да служиш.
До днес, ти помагаше само на службите, тъй като дяконът не извършва нищо сам от св. Тайнства, но чинът на дякона е за помощ на архиерея и на свещеника. От днес на нататък ще предстои ти сам да извършваш св. Тайнства, с които е овластен свещеникът, да низвеждаш Св. Дух над Св. Дарове. Да призоваваш Св. Дух и да бъдат притворявани хлябът и виното в Тяло и Кръв Христови. Ще обновяваш човеците в банята на кръщението, ще съчетаваш за брачно общуване семейства, ще приемаш изповеди и ще развързваш греховете на хората, които идват при теб. Или пък, ако се налага ще задържаш някому, за да получи изправление и изцерение на своята душа. Трябва да бъдеш във всички тези тайнства, които ще извършиш да бъдеш занапред много внимателен, защото е необходимо всичко това да става със страх Божий, необходимо е да има лична духовна подготовка и самият свещеник да пристъпва винаги със страх Божий, с голямо внимание, но разбира се и с радост и с дързновение, когато пазим съвестта си чиста към св. Трапеза да призоваваме там Св. Дух и да се причастяваме със св. Тяло и Кръв Христови.
Ще извършваш Св. Тайнство Кръщение и тези, които се кръщават чрез теб ще получават духовна полза, ще се обновяват и ще се умиват и от първородния грях, и от личните си грехове и внимавай да не останеш и ти без полза, пристъпвайки неподготвен или недостойно и към това Тайнство, както и към св. Тайнство Венчание и към всички останали св. Тайнства. Бъди внимателен с всички, които ще идват при теб за съвет, за молитва търсейки духовна подкрепа, да не би някому лекомислено да допускаш с бремето на тежки грехове и на непримирена съвест с Бога да пристъпва към Св. Тайнства. И да получи по-голямо осъждане, което е и за този, който го допуска, но внимавай и да не допусеш прекалена строгост, която може да хвърли човека в отчаяние и във вечна погибел.
Всички тези отговорности като имаш пред очите си, както чухме и днес в посланието на св. ап. Павел до Тимотей. Върши достойно делото на благовестник, защото свещеникът не е само тайноизъвршител, свещеникът е и учител на вярата и то винаги до края на своя живот – проповедник на Евангелието Христово.
В края на Св. Евхаристия бе раздадена нафората, митрополит Серафим се обърна и към хората дошли на неделната св. Литургия с тържествено слово, което публикуваме със съкращения. В словото си митрополит Серафим каза:
Обични в Господа отци, братя и сестри,
Радостта на Рождество Христово още не е отминала и дай Боже никога да не отминава в сърцето на ония, които истински вярват и следват Спасителя, а и тази радост продължава и прелива в другия празник, в чието навечерие се намираме – Богоявление или Кръщение Господне.
От явяването въобще на Христос като човек, на Синът Божий в плът сред нас човеците и преминаваме към Негово явяване в трдесетата годишнина от Неговия живот, на проповед и явяването му за начало на оново благовестие, което Той донесе на целия свят и на всички човеци.
Днес, в неделя преди Богоявление духовно се подготвяме и за настъпването на този празник, слушайки думите в евангелието от св. ев. Марк, който предава думите на Йоан Кръстител, когато  е кръщавал на Йордан, във времето когато идва да се кръсти и сам Господ Иисус Христос, за да може и Йоан Кръстителят, който е и негов предтеча, да Го покаже на всички човеци, казвайки: „Ето Агнеца Божий, който взема, върху си греха на света”. Вдъхновен от Св. Дух той изрича тези слова като преди това казва, че не Той е Христос, а той е оня, който не е достоен да се наведе и да развърже ремъка на обущата му. Той е гласът на викащия в пустинята, който вика: „Пригответе пътищата на Господа. Прави направете неговите пътеки”...
Онова, което Господ Иисус Христос ни е дал, чрез своето потапяне във водата, онова освещение на водното естество, което Бог и човек едновременно извърши потапяйки се в река Йордан, освети цялото водно естество, за да може и ние човеците потапяйки се във водата на кръщението, над която е призована благодатта на Св. Дух да има онази сила на водата на р. Йордан след потапянето на Господ Иисус Христос, за да може тази вода и тази баня на кръщението да отмие и нашите грехове. Които носим по наследие, първо от нашия праотец Адам и второ, особено онези, които във по-зряла възраст се кръщават са натрупали в живота си. Затова и Кръщението се нарича баня на обновлението, ново раждане от вода и дух. И това, което и Господ всъщност ни даде чрез Своето явяване е възможността да се погребем с Него в банята на Кръщението, да се сраспнем с Него, носейки житейския си кръст в живота си, за да можем пък и като се спогребем с Него да възкръснем заедно с Него за вечен живот и вечна радост в Неговото Царство...
Честитя на всички Новата година, желая да бъде мирна, благодатна и благословена от Бога и Господ да ни събира в единството на Вярата. Да имаме повече радостни поводи, да се умножава вярата, да се умножава и добродетелтта. Бог да помага и да устройва всичко за спасение.
Божието благословение да бъде над вас.

Така и завърши духовното тържество в храма на с. Илинденци. Свещеник Димитър Сарадинов е третият духовник ръкоположен от встъпването на Неврокопския митрополит Серафим. Преди отец Димитър, ръкоположени бяха свещеник Николай Арнаудов, енорийски свещеник в Кресна и дякон Никола Чопаков, който бе ръкоположен на 19-ти октомври също в гр. Кресна. 









Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.