5 юни 2015 г.

В Русия започна традиционното литийно шествие в чест на св. Николай Чудотворец

На 3 юни започна тържественото литийно шествие с чудотворната икона на Св. Николай Мирликийски чудотворец от гр. Киров, на брега на р. Велика, където преди повече от 600 години е открит чудотворния образ на светеца. За първи път тази година литийтоно шествие е по-дълго, а именно с дължина над 150 километра. Шествието бе оглавено от Вятски и Слободски митрополит Марк.
Традиционно литийно шествие се провежда всяка година от 3 до 8 юни, а основните тържества, в които участват първите лица в областта и градовете, се извършват на 5 и 6 юни на р. Велика и в храмовете на манастира Св. Трифон в с. Великорецкое.

„Митрополит Марк ще премине литийното шествие от Успенския катедрален храм по маршрута на цялото шествие. Заедно с него ще се поклонят и десетки хиляди вярващи от различните епархии на Руската православна църква, като и над 70 свещенослужители. През тази година, във връзка с това, че тържествата на брега на р. Велика, които се провеждат на 6 юни, се падат в събота, се очакват до сто хиляди поклонници“, се казва още в съобщението на Синодалния информационен отдел на Руската православна църква.
Великорецкото литийно шествие е било забранено през 1930 г. и официално и възобновено през 1989 г.
Според възобновената традиция молитвеното шествие се извършва всяка година в началото на юни. Сега, вместо изгубената икона на Николай Чудотворец, вярващите носят едно от нейните копия. През 2000 г. Московският и на цяла Русия патриарх Алексей II подписа указ, според който литийното шествие е обявено за Общоруско.

По информация на http://rusofili.bg/


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.