30 септември 2015 г.

Браницки епископ Григорий: Св. Богородина ни предпазва от изкушенията и бедите със своя покров

В навечерието на празника на Покрова на Божията Майка Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит възглави празничното богослужение в столичния храм Покров Богородичен. В празничното богослужение съмолитстваха с епископ Григорий духовниците от храма во главе с председателя отец Николай Танев, столични свещеници и десетки миряни. В края на богослужението, което бе своеобразно бдение т.е. бяха отслужени вечерно и утринно богослужение заедно, епископ Григорий се обърна към събралото се множество в храма със следните думи: „В тази празнична вечер отправяме своите молитви към Майката Божия. Отправяме своите молитви към Тази, което е най-бързата наша помощница, застъпница и ходатайка пред Божия престол.
Отправяме своите молитви към Тази, което покрива със Своя омофор всички нас, целия православен свят. Предпазва ни, закриля ни, утешава ни и въздига нашите молитви пред лицето на Господа Иисуса Христа. Тя е тази, която е най-близо до Бога, Тя е тази, която най-много обича човешкия род и защото тя е майка на всички нас. Като наша майка, тя непрестанно ни помага, непрестанно ни закриля, непрестанно разпростира Своя покров над нас човеците.


 Не случайно Св. Православна Църква е отредила в 10 в. да започне прославата на Майката Божия с още един нейн празник – нейния всечестен покров, на който именно е посветен и този храм. Тоз покров Майката Божия разпростира над човешкия род, покров, с който Тя ни покрива, запазва и предпазва от изкушенията от напастите, от злините, от бедите, за да можем закриляни от Нея и предпазвани ние да можем да вървим устремени към Царството Небесно. Да вървим по пътя, който Господ Иисус Христос ни начерта със Своите думи. Път, който е осветяван от подвига на многото мъченици, преподобни и богоносни наши отци. Път, който е стръмен и труден, но води към вечното блаженство. Чудото, което извърши Св. Богородица запазвайки Цариград от нашествието на Сарацините, тогава когато всички във Вланхернския храм събрани на всеобща молитва търсеха от Бога и Майката Божия помощ и закрила на града от иноверците, тогава Св. Андрей юродиви видя Св. Богородица, която разпростира своя омофор над целия този народ, който горещо се молеше и виждайки това той и ученикът му прославили Майката Божия, а Тя от своя страна направила тъй, че обърнала в бягство пълчищата на Сарацините и предпазила града от нападение, а жителите му от погибел. От тогава до ден днешен е установен този празник – Покров на Пресвета Богородица и ние трябва сега усърдно да отправим своите молитви към Нея започвайки да празнуваме този празник от тази празнична вечер със вечерната богослужба, защото тя да не престава и занапред да ни покрива със своя честен покров, да не престава и занапред да ни предпазва със Своя покров от всички видими и невидими наши врагове, за да можем чрез нейното застъпничество пред Бога да вървиме към вечния живот.”
От името на храмовото настоятелство отец Николай Танев изрази своята благодарност за това, че десетки хора са дошли да уважат храмовия празник на храм Покров Богородичен. В края на богослужението миряните бяха помазани с осветен елей от епископ Григорий и им бе раздадено и петохлебието, което бе осветено на вечерното богослужение.



Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.