2 октомври 2015 г.

Излезе септемврийският брой на списание "Светодавец"

Септемврийският брой на списание „Светодавец“ излиза с известно закъснение и основната вина за това е на главния редактор на броя, т. е. моя. Лятото ми се стори твърде кратко, есента е тук и е време да се захващаме за работа. Какво по-добро от начало на работния сезон от новия брой на нашето списание…
Този месец страниците на списанието са посветени главно на науката и религията. За повечето хора християнството и науката не могат да вървят ръка за ръка, но ще цитирам думите на И.М. Андреев: „Истинската религия, както и истинската наука, определящи границите на обхвата на своята компетентност, никога не може да влязат в конфликт.“
Във връзка с тази тема ще прочетете есето на Войден Божков с гръмкото название „Да бъдеш или да не бъдеш…?!“, също така и статията на Олег Каменщик - „Време“. Това е първата статия на Олег за списанието и се надяваме, че ще продължим да се радваме на научния му поглед.
В рубриката за любопитни факти решихме да Ви запознаем с някои от основните затруднения пред науката в досега ѝ с християнството.
За жителите на столицата може би ще бъде интересно да научат повече за един от централните паметници в гр. София – този на св. патриарх Евтимий - от текста на Ангел Карадаков.
В раздела за изкуство ще може да прочетете в какво се превръщат основополагащите достижения на християнското изкуство, когато се прилагат без тяхната основа – Вяра, Надежда и Любов.
Подготвили сме и анонс към три изложби на български автори. Една от тях е на младия пловдивски скулптор Николай Шекеров, с артистичен псевдоним Калоники… но повече в септемврийския брой на сп. „Светодавец”.
                                                                   
От редактора: Николина Александрова
Тук може да видите списанието - тук.


Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.