2 октомври 2015 г.

Архиепископ Теодосий: "През последните 4 години бе извършен небивал погром над християнството в Близкия изток"

Севастийският архиепископ Теодосий от Йерусалимската патриаршия бе приет днес от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Като благодари за възможността да посещава често България, архиеп. Теодосий предаде на Негово Светейшество сърдечни братски поздрави от Йерусалимския патриарх Теофил, собственоръчно написана от него картичка и покана да посети Йерусалимската патриаршия и Светите земи.

Гостът сподели своите тревоги, като православен архиерей, че в Близкия Изток, която навремето е била люлка на християнството и където до скоро мирно са съжителствали хора от различни етноси и вероизповедания, днес християните са подложени на небивали гонения. По думите му през последните 4 години е извършен небивал погром над християнството в Близкия изток: около половин милион християни са напуснали Сирия, а около един милион - Ирак, над 40 са екзекутираните духовници в Ирак, цели християнски селища са обезлюдени, а храмове и други светини от 4-5 век са разрушени.
В хода на разговора архиепископ Теодосий изрази надеждата на Йерусалимската патриаршия, че намесата на Русия в конфликта ще доведе до баланс на силите и до разрешаване на проблема. Като подчерта, че силата на християните е в молитвата и изпросването на благодатна помощ от Бога, архиепископ Теодосий помоли Светейшия Българския патриарх да има в своите молитви живеещите в страните от Близкия изток християни и да се моли за въдворяване на траен мир в региона. „Йерусалимската църква е мъченическа църква, която върши своето служение в ситуация на война и ама за своя грижа, както опазването на светите места, но и божия народ там.“ – каза той.
В неделя, 4 октомври, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит високопреосвещеният Севастийски епископ Теодосий ще отслужи света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София и ще отправи молитва за мир в Палестина и региона на Близкия изток.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.