26 януари 2016 г.

Издание на Daily Mail посветено на Света гора (СНИМКИ)


С един невероятен снимков материал Daily Mail разказва за живота в населените места на Света гора. Непознати образи за онези, които не са посещавали Атон...

В снимките, които публикува, се е отбелязала по най-добрия начин живописността на Светата планина на православните, докато в същото това време ти дава възможност да вкусиш от ежедневието на монасите и на посетителите на местността. „Това е един отдалечен полуостров в Северна Гърция, за който милиони вярват, че е най-святата точка на Земята“, пише в началото на изданието Daily Mail, като обаче се набляга на факта, че на Атон, на който се намират 20 православни манастира, достъпът за жени, деца, дори за женски животни, е забранен.
Както разказва, причината да не се допускат жени, е свързано с една история, която разказва за Богородица, която се появила на бреговете на полуострова по време на едно пътешествие и накарала жителите да приемат християнството.


Традицията на Света гора вярно се пази, като самите монаси следват определен начин на живот, непроменян от векове.
„Изолираният начин на живот, със задължителното участие 8 часа на ден в църквата, помага на вярващите жители да се отдалечат от всичко останало без Бога, редките книги, древните ръкописи и църковни изкуства“, обяснява Daily Mail.
Историята и традицията строго се пазят в това обитавано от мъже място, като монасите са наслаждават на един религиозен начин на живот, който почти не е изменян.
Възрастен монах стои на входа към манастира Дохиар.
Кон из улиците на Кареа.

Прост начин на живот: мястото, където се държат лодките на пристанището на Ватопед.




Многоцветните улици на Кареа.
Външният двор на Манастира на Великата Лавра.
Сцени от ежедневието на монасите.
Планината Атон предлага зашеметяваща гледка към морето.
Млади монаси се събират около най-възрастния (игуменът, бел.ред.) в манастира Дохиар.
Зашеметяващ иконопис на стените на църквата във Ватопед.

Посетителите пристигат в Кареа.
В манастира Есфигмен монасите следват прост начин на живот и се топлят с печки за дърва.

По пътя за манастира Зограф.

Бодливите круши са част от храната на монасите.

Превод: Асен Андонов
Текст и снимки: Romfea.gr
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.