8 февруари 2016 г.

Архиерейска св. Литургия и освещаване на нов път за празника на манастира „Св. Теодор Стратилат”, с. Балша



Архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, отбеляза храмовия празник на посветения на чествания днес св. Теодор Стратилат манастир до с. Балша, Софийско.
Патронният празник на Балшенския манастир „Св. Теодор Стратилат” бе почетен и с освещаването и откриването  на новопостроения път от селото към светата обител, която бе напълно възродена и обновена през последните 20 години.
Сега достигането до манастира е много улеснено.
„Над 2 км е новият път и в него са инвестирани 1,2 млн. лева”, отбеляза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването. „Пътят е изграден спрямо особеностите на релефа, прекрасно място е. Пътят има завои, затова искам наистина да се помолим да няма инциденти, да се кара внимателно, защото този хубав път предполага по-висока скорост“, каза още Йорданка Фандъкова. „До този манастир вече има път, по който освен поклонниците от Балша, район Нови Искър и от цяла София могат да идват и много туристи“, допълни кметът на Столична община и пожела повече поклонници и млади хора да идват в манастира, за да бъдат възпитани в ценности, да има по-малко агресия и повече доброта в обществото.

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е част от Софийската Света гора. Времето на създаването му не е изяснено. Запазена е легенда, че бил построен при царуването на цар Самуил от неговия зет Сеслав и дъщеря му Варвара. Самото място е било известно на населението като „манастиро” и там наистина има следи от стари зидове. Манастирът е разположен на около 1,5 км североизточно от село Балша, на южния скат на Стара планина, на стар римски път. За ранната история на обителта се знае съвсем малко, а системни археологически проучвания не са направени. Около църквата личат основите на разрушени сгради (жилища, магерница, селскостопански и други постройки). Вероятно манастирът е бил построен върху мястото на изчезнало средновековно селище, за което говорят намерените останки. В продължение на много векове в този красив кът на Стара планина монасите са съхранявали християнската вяра и българската култура.
В по-късни времена манастирът е бил женски, с около 20 монахини. Те са живеели в двуетажна жилищна сграда, където е била монтирана и камбаната. Не е известно точно кога е съборена тази жилищна сграда.
По настояване на Левкийския епископ Партений, тогава викарий на Софийския митрополит, през 70-те години на ХХ век отец Емануил Кожухаров обновява църквата.

Нов етап в развитието на манастира „Св. вмчк Теодор Стратилат” започва след 10 ноември 1989 г., когато църковното настоятелство с председател протойерей Кирил Танчов взема решение да възстанови и възроди напълно обителта.

През 1996 г. е избрано ново църковно настоятелство с председател отец Георги Стоянов, енорийски свещеник от столичния храм „Св. Дух” в „Надежда”. Строително-ремонтните работи са осъществени благодарение на неговата упоритост, енергичност и инициативност, подкрепени от силното желание на г-жа Тинка Кръстева да възстанови великолепието на манастира, а също така и с компетентните усилия на г-жа Николина Василева – юрист, архитект Петър Петров, основната дарителка г-жа Величка Керчева и другите фирми дарители. За шест години упорит труд те успяват изцяло с дарения да реставрират напълно старата църква и да построят жилищно-административна сграда. Отлята е нова камбана, монтирана в построената за целта камбанария, изграден е нов иконостас, чиято украса от дърворезба е вече завършена, изписани са олтарни икони, изографисани са стените.

Обновеният манастир е осветен на 8 юни 2003 г. от приснопаметния Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е разположен в красива местност с панорамна гледка към Софийското поле. Новата жилищно-административна сграда е с 341 кв. м площ. В нея могат да обитават до 20 човека, да се приемат гости, да се извършва благотворителна, стопанска и административна дейност.

по информация на: агенция Фокус, noviiskar.wordpress.com
снимки: БТА, Софийска св. митрополия, noviiskar.wordpress.com





Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.