1 февруари 2016 г.

В Турция е открит най-старият подземен храм

Открит най-старият християнски храм  в подземен град в Турция (Кападокия). Откритието е било направено по време на изкопни работи за изграждането на жилищна сграда в град Невшехир в центъра на Анатолийското плато. Местните власти вече са обявили, че древната църква може да се превърне в един от основните обекти за поклонение на християните.

Според кмета на град Невшехир - Хасан Унвер, стените на храма са украсени с отлично запазени фрески със сцените на Възнесение и Страшния съд. „Доколкото знаем, подобни стенописи не са съхранени в други древни църкви – каза Хасан Унвер. Според някои учени те датират към 5 в. от н.е.“
Оказва се, че древният храм е само един от обектите на цял подземен град, чиито сгради са били издълбавани от древните зидари в меките скали. Градът е в съседство със защитена местност в Кападокия, обявена от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Този подземен град беше открит през 2014 г. и се смята за най-големият град за своето време, а първото селище на това място датира преди 5000 години. Открити са също тунели с дължина 7 километра. Засега църквата е само частично проучена. В момента е открит само нейният свод, а общата височина на сградата все още не е известна. Археологът Али Айдън заяви, че работата ще бъде спряна до пролетта, така че стенописите да не бъдат засегнати от зимната влага. "Ние открихме само няколко фрески - каза археологът - а останалите ще разкрием с времето. На стенописите на лицевата страна на църквата са изобразени Разпятието на Христос и Възнесението Му,  има и стенописи с изображения на апостоли, светци и пророците Мойсей и Илия. "

Новооткритият храм е един от известните в този район, някои от които датират от първите векове на християнството. А музеят в съседното село Гьореме е популярна историческа дестинация.

Превод: Ренета Трифонова
Източник: www.pravoslavie.ru
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.