25 октомври 2014 г.

100 години от избора на митрополит Неофит за Видински митрополит

Тази година се навършват 100 години от избора на Видинския митрополит Неофит за Епархийски архиерей на Видинската епархия. На 12 октомври 1914 г. епископ Неофит е избран за митрополит на една от най-старите епархии в диоцеза на Българската православна църква – Видинската, която ръководи цели 57 години.
Повече вижте в следващата биографична бележка:

Митрополит Неофит, една ярка фигура, оставила незаличими следи в живота, устройството и развитието на Българската православна църква. В църковното си поприще той служи 63 години като архиерей на светата ни Църква, 57 години като Видински митрополит и 14 години като наместник-председател на Св. Синод, като през цялото това време не дава "сън на очите си и дрямка на клепките си" (Пр. 6:4; Пс. 131:4), за доброто и благоденствието на Църквата и своето паство.
Светското му име е Никола Димитров Караабов. Роден е на 20 октомври 1868 г. в с. Кум-Дуванджий (дн. с. Гълъбово), Старозагорско. Първоначално и класно образование получава в родното си село. Завършвайки втори клас, през 1884 г. е назначен за писар при селската община, като същевременно е и певец при местната църква.

Воден от силното желание да посвети живота си в служение на Бога и Църквата, на 11 януари 1889 г. Никола Караабов е ръкоположен в дяконски чин, а на следващия ден е ръкоположен и за йерей, като е назначен за енорийски свещеник на селата Брод и Златица в Търново ­ Сейменска духовна околия. През 1890 г. о. Никола овдовява, но въпреки това до 1892 г. той неуморно продължава да обгрижва своята енория.
С помощта на управляващия тогава Старозагорска епархия, архимандрит Максим (по-късно Пловдивски митрополит), свещеник Никола Караабов заминава за Цариград, където от месец януари 1892 г. е приет в Цариградската духовна семинария. Препоръчан от новоизбрания Старозагорски митрополит Методий, заминава за Русия, където продължава обучението си в Петербургската духовна семинария, със стипендия, отпусната от Св. Синод на Руската православна църква. След завършване курса на семинарията, през 1896 г. е приет за студент в Петербургската духовна академия, която завършва с отличие през 1900 г.
След завръщането си в България, от месец юли 1900 г. до месец юни 1902 г. изпълнява длъжността протосингел на Сливенската св. митрополия, а от месец юни 1902 г. до месец май 1905 г. е протосингел и на Видинската св. митрополия.
На 15 февруари 1905 г. Никола Караабов приема монашество с името Неофит, а на 28 март същата година по решение на Св. Синод е удостоен с архимандритско достойнство.
На 1 май 1905 г. е назначен за протосингел на Св. Синод, която длъжност изпълнява до 1 август 1906 г., а от същата дата е ректор на Софийската духовна семинария, какъвто остава до 1912 г.
На 21 юни 1909 г. по решение на Св. Синод архимандрит Неофит е хиротонисан в епископски сан с титлата Велички. През месец юли 1912 г. екзарх Йосиф го назначава за духовен инспектор при Екзархията в Цариград, възлагайки му задачата да обиколи българските епархии на територията на Турция, останали без канонични архиереи и да установи социалното и духовно състояние на народа в тях. През месец декември 1912 г. епископ Неофит за кратко е управляващ и Велешка епархия.
След Балканската война през 1913 г. епископ Неофит се завръща заедно с Екзарх Йосиф в София, където поема редактирането на "Църковен вестник". На 12 октомври 1914 г. е избран за Видински митрополит, а на 26 октомври същата година е и канонически утвърден от Св. Синод за такъв.
През време на своето служение като епархийски архиерей дядо Неофит е изключително приветлив и внимателен към всички архипастир. Той е автор на множество сборници с проповеди и духовно-нравствена поучителна литература. От 1921 до 1971 г. е постоянен член на Св. Синод, а от 1930 до 1945 г. е и негов наместник-председател.
Предава Богу дух на 26 февруари 1971 г. в град Видин, достигайки библейската възраст от 103 години. Погребан е в митрополитския двор в град Видин.

Автор: Борис Цацов
Източник: http://www.pravoslavieto.com/

Слово на Видински митрополит Неофит при хиротонията на Стобийски еп. Борис (впоследствие Неврокопски митрополит) - тук.
Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.