11 февруари 2016 г.

Архиепископът на Гърция Йероним беседва с ученици за брака и учението



92 гимназисти от гръко-германски произход посетиха вчера Архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, за да вземат благословията му и заедно да обсъдят различни теми, които ги занимават.
Учениците и ученичките с младежка спонтанност и искреност питаха Архиепископа по ключови въпроси, които ги интересуват и силно вълнуват обществото. Не се поколебаха да попитат и за договора за съвместно съжителство, за връзката на Църквата с младежта, както и за бежанския въпрос.
Една ученичка помоли Архиепископа да коментира имигрантската вълна и позицията на Гърция по въпроса. Архиепископът подчерта, че „правило на Църквата е да мисли за другите“. На въпроса на ученичката дали е редно да бъдат създадени центрове за прием на бежанци в страната, Архиепископът отговори, че „това е голяма тежест, но държавата трябва да предприеме някакви мерки. Историята ще отсъди кое е правилно и кое - не“.
След това друг ученик попита Архиепископа какво прави Църквата, за да се доближи до младежите. Той отговори, че „Христос е любов и ни казва да обичаме ближния си, като уважаваме свободата му. Църквата няма да дойде и да те затегли. Ще ти покаже обаче, че те обича“.
Следващият въпрос към Архиепископа беше свързан с нашумелия напоследък договор за съвместно съжителство. Архиепископът наблегна на това, че „за Църквата съюзът между мъжа и жената в тайнството на брака е нещо свято. Други форми на съвместно съжителство не съвпадат с учението ѝ. Разбира се, всеки човек е свободен да прави онова, което желае сърцето му. Църквата уважава тази свобода, но това не означава, че приема или одобрява един определен начин на живот, който се противопоставя на християнското учение. Винаги обаче, какъвто и избор да направим, трябва да поемаме отговорност за него.“
Архиепископът пожела на децата успех в развитието им и ги призова да учат, тъй като „както една къща се нуждае от здрави основи, за да е стабилна и да устои, така и вие положете здрави основи, за да устоите в живота си. Може и да не сме ви дали най-добрия пример“, каза Архиепископът, „но можете да направите света по-добър“.
Той посъветва децата още да съчетаят мъдростта от учението и знанията с Божествената мъдрост, тъй като знанията сами по себе си не са достатъчни и, разбира се, често стават опасни. Спомена още, че Гърция може да се сблъсква с известни трудности тези години, но изрази увереност, че тези трудности бързо ще преминат.

фотограф: Христос Бонис 
превод: Асен Андонов
информация: arxon.gr






Блогът се поддържа от православни младежи обучаващи се в Софийската Духовна Семинария "Св. Йоан Рилски" и Богословския Факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е създаден, за да може светлото спасително Слово на Христа Бога и Боговдъхновеното учение на Св. Православна Църква да достигнат до повече хора. Надяваме се да ни извините ако случайно сме допуснали някаква грешка, при написване на текстове или нещо друго. Имаме и канал в Youtube, където може да чуете аудио записи на проповеди и слова на Св. Отци. Разбира се и за тях се извиняваме понеже записите не са професионални.